Наглед безкрайната поредица от лоши новини може да направи така, че няколко кратки години да изглеждат сякаш нещо се е случило преди цяла вечност, а това, че водещи политици използват опорни точки от 90-те години като реакция на кървавите стрелби в САЩ този уикенд не помага въобще в това отношение.

Точно това обаче направи лидерът на републиканците в Камарата на представителите на Конгреса в САЩ Кевин Маккарти.

Най-високопоставеният републиканец в Камарата на представителите смята, че видеоигрите, в които има насилие, може би са в основата на масовите стрелби от Ел Пасо и Дейтън от последните дни.

"Това може да е мястото, където откриваме нещо в аванс," заяви Маккарти пред Fox News. "Идеята, че тези видеоигри, които лишават хората от човешки качества, за да се стрелят помежду си ... Винаги съм усещал, че това е проблем за бъдещите поколения и за други. Виждали сме проучвания за това какво причиняват на хората и ако видите снимки от стрелбите, те приличат на сцени от видеоигрите."

Маккарти не се задоволи с това да повярва, че стрелецът от Ел Пасо е изразил по този начин своя протест срещу латиноамериканците, които според него постепенно превземали САЩ. Вместо това, той избра да хвърли вината върху видеоигрите.

Трябва да се отбележи, че проучвания нееднократно са показвали, че няма връзка между видеоигрите и истинското насилие в реалния свят и че най-високопоставеният републиканец в страната - президентът Доналд Тръмп, започна предизборната си кампания с расистко изявление, в което предупреди поддръжниците си за предполагаема вълна от престъпници, които влизат в САЩ от Мексико, пише Complex.

Огнестрелните оръжия и Япония – защо смъртните случаи са рядкостЯпония е страна с население от 127 милиона души, но смъртните случаи, причинени от огнестрелно оръжие, рядко надвишават 10 годишно

Потребителите на Twitter обаче не пропуснаха коментарите на Маккарти и го засипаха с критики.

Някои от тях попитаха защо в Япония няма такива масови стрелби, след като там геймърската култура е на много голяма почит.

Друг потребител го запита как така тогава никой не ходи да скача върху костенурки, по примера на популярния герой от видео играта Супер Марио.

Други пък му зададоха въпроса защо просто не счете като причина проявата на местен тероризъм, базиран на върховенството на бялата раса.