Имате спестени пари, но все не намирате подходящата бизнес идея?

В случай че не се решавате да започнете да инвестирате, макар и малки суми, то може би някоя от следните идеи ще ви допадне.

Част от тях дори изискват по-малко от 10 000 лв., а други – с течение на годините по всяка вероятност ще се нуждаят от допълнителни инвестиции, за да можете да държите бизнеса си на ниво, а също и да го разширите.

Ето 15 бизнес идеи, които са подходящи за хора, живеещи в България. По-долу обаче не сме забравили и българите из различни краища на света, които имат още няколко опции.

Камион за здравословна храна

Камионите за различни видове храни стават все популярни и у нас. С тях можете да обикаляте, както из големите градове, така и в по-малките и да посещавате различни големи мероприятия, на които се събират повече хора на едно място.

Е, тук също има една добра ниша и тя е в сферата на здравословното хранене, където предлагането е в пъти по-малко от бургерите, например.

Онлайн магазин за здравословна храна

Да, това също е нещо, с което можете да започнете в свободното си време. Какво ви трябва в началото – готова платформа за онлайн магазин, която върви с хостинг, име за вашия сайт, както и продукти, с които да стартирате. Най-добре ще е да сключите договор с 2-3 доставчика в началото, за да стартирате, а след това можете да добавяте и нови продукти.

Йога студио/спининг

Ако вече сте йога експерт, защо не помислите да отворите свое йога студио? Или пък клуб за спининг? Това е спорт, придобиващ все по-голяма популярност в напрегнатото ежедневие в големите градове. Разбира се, тук ще трябва да закупите оборудването на изплащане, тъй като в противен случай ще са ви нужни доста повече средства.

Детска занималня

Лятото е период, в който всеки търси помощ за детето/децата си. Но какво да кажем за времето след началото на учебната година... Именно това е моментът, в който на преден план идват частните занимални или различните видове курсове – от езици, през програмиране и роботика за деца, спорт и др.

В случай че сте експерт в някоя от тези дейности, не се колебайте да проучите какво още ви е нужно, за да стартирате.

Фото/видео услуги

Тук, освен фото и видео услугите, все по-голяма популярност заемат и заснеманията в 360 градуса или пък тези с дрон. Това е една добра възможност да превърнете вашето хоби в бизнес. Някой проверявал ли е скоро колко струват тези услуги за сватба, рожден ден или парти? Струва си да попитате Google, при положение че разполагате с опит в тази сфера.

Онлайн магазин за домашни любимци

У нас няма официални данни за броя на домашните любимци, едно обаче е ясно - техният брой е доста голям. Вече има семейства с по няколко кучета или котки, а това ни дава основание да смятаме, че това е бизнес с огромен потенциал.

Можете да предлагате, както храна и дрешки, така и всякакви услуги – от подстригване до ветеринарни услуги, съвместно с кабинет, с който да сключите договор за процент от приходите.

Професионално почистване на домове и офиси

Все повече домакинства или офиси ползват услугите за професионално почистване. В София вече има десетки фирми, които управляват етажната собственост, а бройката им по всяка вероятност ще расте.

Добре е обаче да влезете и у дома на българите, където, освен традиционното седмично почистване, можете да предлагате и различни други дейности – от почистване на прозорци до дребни ремонти и пране на дамаски, килими и др.

Организация на партита, рождени дни и тиймбилдинг

Забързаното ежедневие подтиква все повече хора да прибягват до услугите на фирми, които да организират вместо тях партита, рождени дни, сватби и др.

От своя страна бизнесите пък имат нужда от тиймбилдинг, за да сплотят колектива си.

Онлайн магазин за стари и непотребни дрехи

Магазините за дрехи втора ръка придобиват все по-голяма популярност, но какво ще кажете за онлайн платформа, в която всеки има възможност бързо и лесно да качи непотребните му дрехи, а вие да получавате процент от всяка продажба? Бизнес моделът е подобен на популярните услуги за споделяне на жилища, коли или платформи за покупка на почивки.

Консултант по социалните медии

В случай че прекарвате голяма част от времето си в социалните мрежи, то добра идея би било да допълните знанията си с няколко курса, а след това да предложите услугите си на фирми или знаменитости, които нямат времето за това или пък не желаят да назначават човек на цял работен ден.

Пазараруване

Все повече богати хора имат лични асистенти, които им помагат за избора на дрехи, подаръци или просто на ежедневните им покупки. Повярвайте ни, нужно е просто да намерите подобен роден богаташ, а защо не и чужденец, който да има нужда от вашите услуги.

Доходът, който ще получавате, ще е напълно достатъчен да напуснете настоящата си работа, при положение че тя е ниско платена.

Ремонт на автомобили

Ако това е вашето призвание, то може би сте на прав път за собствен бизнес. Остарелият автомобилен парк в страната е предпоставка за добри доходи, в случай че разбирате от автомобили. Можете да стартирате както от собствения ви гараж, така и да помислите за наемането на оборудван сервиз.

AirBnb

Имате ли жилище или пък стая, която можете спокойно да отдадете под наем? Е, тогава AirBnb е страхотен вариант за вас за допълнителни доходи. В случай че не ви се занимава с това, но смятате идеята за добра – то имайте предвид, че вече има и фирми, които се занимават с дейността вместо вас срещу процент от дохода ви.

Туристически турове

Знаете ли перфектно някой език? А знаете ли туристическите забележителности в града ви? Е, тогава можете да се насочите към увеличаващия се туристически поток към страната ни от чужбина, благодарение най-вече на нискотарифните компании. Голяма част от чужденците биха платили за ежедневен тур по най-интересните кътчета на града или страната ни.

Транспортни услуги

Превозът на хора става все популярен. Основните дестинации са от летищата до курортите по морето и планините, а клиентите най-често са чужденци, което изисква владеенето на чужд език, или пък нашенци. А защо да не отдавате и коли под наем – на ден, седмица или пък месец?

Извън България:

Търговията с марихуана все още е незаконна у нас, но все повече държави по света я легализират, откъдето увеличават приходите си от такси и данъци. Това създава множество възможности за бизнес – от напитки и храни с вкус на марихуана до лули, листчета, бонгове и др., до ползването на част от пустеещата ни земеделска земя по предназначение.