Папа Франциск одобри нов правилник на банката на Ватикана, въвеждайки изискване за задължителен външен одит и редица други промени с цел засилване на реформите в инситуцията, която има доста печална слава поради множеството скандали в миналото.

Новият устав, за чието одобрение беше съобщено през уикенда, е приет 6 години, след като Франциск беше избран за папа през 2013 г. Тогава той постави сред основните си приоритети реформиране на банката на Ватикана.

Банката има печална слава, тъй като през годините попада в центъра на редица случаи на корупция, избягване на данъци, злоупотреби, пране на пари и измами с недвижими имоти и др., като в някои от тези случаи са замесени висши представители на Ватикана.

Андреа Торниели, редакционен директор във Ватикана, нарече новите правила „важна стъпка към процеса за спазване на най-добрите международни стандарти”, предава Reuters.

Първоначално папа Францис обмисля дали да не закрие банката, която носи официалното име Институт за религозни дейности, но в крайна сметка решава да продължи политиката на реформи, започната от неговия предшественик папа Бенедикт.

Новият правилник прави външния одит задължителен. Подобна практика се случва през последните няколко години, но промените трябваше да бъдат официализирани, тъй като в преходния устав, издаден през 1990 г. от папа Йоан Павел II, банката също беше задължена да осъщестява одит, но вътрешен.

Новите правила забраняват на служителите на банката, повечето от които не са духовници, да предоставят консултантски услуги или да заемат други позиции във външни институции.

Финансови скандали

Броят на членовете на Надзорния съвет, който е съставен от международно известни външни финансови експерти, се увеличава от пет на седем.

Това ще усили позицията на Надзорния съвет за сметка на комисията за надзор, съставена от кардинали, където броят на членовете се запазва на пет.

Десетилетия наред банката на Ватикана беше замесена в множество финансови скандали, като хора без право да имат банкови сметки откриваха такива, след което ги използваха за нелегални цели (пране на пари) със съучастието на корумпирани вътрешни лица в институцията.

През последните шест години стотици сметки в банката бяха закрити. Официалната роля на Института за религиозни дейности е да управлява средствата на църквата, служителите на Ватикана, религиозните институти и благотворителните активности на католическата църква.

Миналата година контролното звено на Ватикана . Орган за финансова информация (AIF), извърши проверка на място в банката, за да се увери, че институцията спазва законите против пране на пари. В своя отчет от тази година AIF посочва, че резултатът от проверката е бил „по същество положителен”.

Какво ни завеща най-богатият човек в историята?Якоб Фугер притежавал повече пари от Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Карлос Слим и Марк Закърбърг, взети заедно

През 2017 г. Италия върна Ватикана в своя „бял списък” на страни, които сътрудничат по финансови въпроси, прекратявайки години на недоверие.

Освен това Moneyval - орган за наблюдение на Съвета на Европа, оцени реформите на Ватикана предимно с положителна оценка, като акцентира на тези, осъществени в управлението на банката.

През миналата 2018 г. банката на Ватикана записва печалба в размер на 19.8 млн. долара, което е приблизително наполовина по-малко спрямо печалбата от 2017 г., сочат финансовите отчети на институцията.

За сравнение, през 2017 г. банката отчита 36 млн. долара печалба.

Институтът за религиозни дейности държи активи за 5.6 млрд. долара към края на 2018 г., които включват депозити и инвестиции от близо 15-те хил. клиенти на институцията - главно католически църкви по света.