През ноемврки от Lamborghini подариха на папа Франциск спортен автомобил Huracán LP580-2 в бяло и златисто, каквито са цветовете на Ватикана.

Никак не изненадващо, папа Франциск реши да продаде автомобила, за да събере средства за благотворителност, вместо да го задържи за себе си.

През уикенда спортният автомобил бе продаден за 809 375 евро (960 797 долара) по време на търг на ауцкионната къща Sotheby’s в Монте Карло.

На фона на окончателната цена, която новият собственик на автомобила плати, стандартната цена от около 200 000 долара за Huracán LP580-2 изглежда почти разумна.

Тази кола обаче може да се похвали с много известен бивш собственик, който не само я е подписал, но и я е благословил.

Набраните от продажбата средства ще отидат за множество благотворителни каузи, в това число за организация, която възстановява села в Ирак, организация, която помага на жени, които са били обект на насилие и трафик, както и на две групи, които помагат на жените и децата в Централна Африка.

Като изключим специалната боя и връзката си с папа Франциск, автомoбилът е стандартен модел Huracán LP580-2. Това означава, че това е най-базовият модел от серията Huracán, с 5.2-литров V10 двигател с максимална мощност 572 конски сили.

Има и други модификации на Huracán, които разполагат с повече мощност и задвижване на четирите колела, но въпреки това LP580-2 ускорява от 0 до 100 км/ч за 3.4 секунди и развива максимална скорост от 320км/ч, според Lamborghini.

Колелото на Lamborghini, което струва колкото нова кола Ще бъде произведено в ограничен тираж.

Купувачът на папското Lamborghini е испанската компания за автомобили под наем Rent Car Deluxeat.

Виктор Масип, директор Маркетинг и комуникации в компанията, твърди, че няма да има фиксирана цена за наемането на Huracán: “Искаме хората да предложат цена”, казва той, цитиран от Bloomberg.

Цената обаче може да се очаква да е най-малко 3 500 евро на ден, за колкото в момента компанията отдава своя Huracán Performante, който дори няма свещен произход.