Млад Instagram инфлуенсър, който позираше на снимки в профила си с пачки пари, оскъдно облечени жени и огнестрелни оръжия, беше изпратен в затвора заради търговия с наркотици.

Уайът Пасек успява да натрупа сериозен брой последователи под псевдонима Oxygod, изграждайки си образа на заможен 22-годишен младеж, който обича да се снима във вани, пълни с пари.

Докато се хвалел със своите инвестиционни стратегии в Instagram обаче, Пасек всъщност трупал състояние от търговия с незаконни хапчета, съдържащи фентанил.

Заедно с 22-годишния Дук Као и 23-годишния Айзея Суарез, Пасек имал тайна лаборатория за хапчета в Калифорния, където обработвали хиляди хапове, които получавал от китайски доставчик.

Хапчетата имитирали болкоуспокояващото лекарство Oxycontin, което се продава само с рецепта и е широко използвано в САЩ, но всъщност съдържали фентанил, информира CBS Local.

Този изключително силен синтетичен опиат води лесно до свръхдоза и отнема живота на 20 000 души в САЩ през 2016 г.

След продължило шестмесечно разследване, през ноември Пасек се признава за виновен по обвинения в трафик на наркотици, притежание на огнестрелно оръжие и пране на пари.

Тази седмица Пасек, който живеел в пентхаус апартамент в небостъргач в Санта Ана, беше осъден на 17 години и половина затвор.

“Отведниците по това дело са имали пряка роля в засилването на опиатната криза в страната,” се казва в прокурорското изявление.

“Използването на фентанил в незаконни хапчета с цел те да изглеждат като не толкова смъртноносни опиати е демонстрация на пълното незачитане на човешкия живот.”

По време на ареста им властите са открили лаборатория за хапчета с близо 100 000 фалшиви хапчета оксикодон, шест килограма фентанил и стотици фалшиви хапчета Xanax.

Наркобизнесът се оказал доста печеливш за тримата.

От наркоман до мултимилионер: Историята на Майк ЛинделСъздателят на MyPillow казва, че бившите наркомани, които са успели в живота, не са много, но той е един от тях

След като продава хапчета онлайн в продължение на година, Пасек успява да натрупа 21 000 долара в брой, часовник с диаманти Silver Royal Offshore, златна верига, две златни плочки и хиляди долари в криптовалути.

Той с охота показвал богатството в профила си в Instagram @yung10x.

В един от постовете си той е заобиколен от пет жени и е насочил оръжие към камерата, докато на масата пред тях има бутилка алкохол и разпръснати пари, пише Mirror.co.uk.

Тази седмица Пасек обаче е бил доста по-смирен пред съда, според прокуратурата.

“Знам, че съм засегнал безброй много хора. Дори не мога да си представя колко поражения съм нанесъл”, е казал той в съдебната зала.