Хората, които са вегани или се хранят предимно с растителни продукти, трябва да се уверят, че си набавят и едно ключово, но не толкова известно мозъчно хранително вещество, твърдят експерти.

Холинът, който помага за предаването на сигнала между нервните клетки, се съдържа в по-висока концентрация в млечните продукти и месото, пише BBC.

Нутриционистът Ема Дербишайър разказва пред BMJ journal, че хората, които не консумират тези храни, може би не си набавят достатъчни количества холин.

Според Британската диетична асоциация обаче, с планиране е възможно то да се набави и ако човек е веган.

Холинът също така се свързва с по-доброто функциониране на черния дроб.

Яйцата, млякото и говеждото месо са основни източници на холина. Веществото обаче се съдържа и в други храни, сред които са печените соеви ядки, кръстоцветните зеленчуци, като броколи и брюкселско зеле, печеният фасул, гъбите, киноата и фъстъците.

Не е нужно да изключвате „напълно“ животинските продукти

Според доктор Дърбишайър, някои проучвания показват, че бременните и кърмещите жени по-конкретно трябва да приемат достатъчни количества холин заради ефекта на веществото върху развитието на мозъка на плода.

Според Бахий ван де Бор, говорител на Британската диетична асоциация, човек може без проблем да си набавя необходимите количества, дори и ако е веган или се храни основно с растителни храни.

"Трябва обаче да планирате. Храните може да са вегански, но да не осигуряват необходимите хранителни вещества."

Според нея точно както с желязото, витамин Б12, омега 3 и калций, хората с растителна диета трябва да се уверят, че си набавят достатъчно холин.

"Ако пък не ви харесват тези храни, можете да прибегнете до хранителни добавки."

Според нея идеята, че бременните и кърмещите жени се нуждаят от по-високи нива на холин, е "интересна", но в тази сфера са необходими повече проучвания.