Яйцето се счита за най-достъпният и универсален продукт, богат на протеини. То може да се консумира практически по всяко време на деня и върви идеално на филия, в салата, като омлет или тост.

С 6 грама протеин и 13 основни витамини и минерали, яйцето е задължителен избор за всеки, който държи на здравето си. Но знаете ли, че има и продукти, които по нищо не отстъпват на протеиновото богатство на яйцето?

Ето няколко храни, за които може би не подозирахте.

Котидж сирене/ извара

Това вкусно сирене не получава достатъчно признание. При приблизително 12 грама протеин и 100 калории на ½ чаша, то е идеално за добър обяд и великолепен източник на калций.

Пилешко

Кое е първо: пилето или яйцето? Независимо от това, пилешкото месо е един от най-добрите източници на чист протеин - 25 грама в 125 гр. месо. Може да хапвате самостоятелно или със салати, супи, такос.

Черен боб

Тази храна е идеална за вегани и ако имате няколко кутии в шкафа си, няма да сбъркате. Порция от ½ чаша има 7 грама протеин, около 100 калории и 2 милиграма желязо.

Риба тон

Тази мастна риба съдържа здравословните за сърцето омега-3 мастни киселини. В 100 гр. сурова риба тон има 20 грама протеин.

Тофу

Любим на веганите, този продукт има 9 грама протеин и 90 калории за 100 калории, заедно с фибри, желязо и калций.

15 от най-добрите храни за плосък коремКогато се опитвате да стегнете корема си, упражненията и тренировките са много важни, но това, което ядете, също играе огромна роля

Пуешко

Пренебрегвана за сметка на пилето, но много вкусна и полезна, пуйката ще ви даде 25 грама протеин в порция от 125 грама.

Кисело мляко

Изумително е колко протеини може да има в кофичка мляко. Само 1 чаша съдържа 20 грама протеин за около 150 калории. А наред с това е богато на пробиотици и калций.

Леща

Лещата ще ви даде 9 грама протеин в ½ чаша. Нещо повече, ще получите 8 грама фибри, 3 мг желязо и здравословна доза калий срещу 115 калории.

Мляко

Доброто старо краве мляко може да съперничи на бадемовото.В 250 мл има 8 грама протеин и девет основни витамини и минерали, включително калций и витамин D. (Ако сте веган, соевото мляко съдържа около същото количество протеин).