Илон Мъск се завърна в САЩ след посещение в Китай с новината, че неговата компания за електрически автомобили е получила данъчно облекчение от китайските власти.

Пекин е направил изключение за Tesla от налога върху покупките в страната в размер на 10%.

Така електрическите коли на американската компания ще получат предимство пред някои конкуренти по административен начин, тъй като цените на Model 3, Model S и Model X ще бъдат по-ниски.

В списъкът на компаниите получили данъчно облекчение попадат 34 автомобилни производители, става ясно от обявление на Министерство на индустрията и информационните технологии и Държавна данъчна администрация на Китай, предава CNN.

За разлика от Tesla обаче, останалите производители, като Daimler и Toyota, са получили данъчни облекчения за автомобилите си произвеждани и продавани чрез съвместни предприятия с китайски компании.

Компанията на Илон Мъск е единственият чуждестранен производител, който попада в списъка самостоятелно.

В края на месец юни тази година, Tesla получи солидно рамо и на домашна почва, след като властите в САЩ разрешиха на компанията да внася стомана от Япония без наказателните мита в размер на 10%.

Изключението от данъка върху покупките в Китай цели да подкрепи производството на превoзни средства, разчитащи на алтернативни източници на енергия. То важи както за коли произведени в Китай, така и за такива внасяни отвън.

Новината за данъчните облекчения бе обявена в същия ден, в който Мъск се срещна с китайския транспортен министър Ли Ксяопенг, става ясно от изявление публикувано в социалните мрежи от транспортното ведомство.

Сделката има особено значение на фона на търговската война между Вашингтон и Пекин. Китай обяви през миналия месец, че планира да възстанови митата от 25% за внос на автомобили от САЩ и 5% за внос на автомобилни части през декември.

Въпреки, че Tesla планира изграждането на производствени мощности в Китай, все още разчита на заводите си в САЩ, където се произвеждат превозните средства, предназначени за най-големият автомобилен пазар в света. Досега компанията намаляваше цените на колите си, за да компенсира китайските мита върху вноса им.

САЩ разреши на Tesla да внася алуминий от Япония без митаИзключението от новите мита за Tesla е одобрено за срок от една година

Tesla има амбициозни планове за китайския пазар. От началото на годината, компанията изгражда своя производствена мощност в Шанхай. Това е първият завод на Tesla извън територията на САЩ. Това е и първият случай, в който китайските власти разрешават на чуждестранен автомобилен производител да разкрие операции в страната самостоятелно, без задължението да основе съвместно предприятие с китайска компания.

По време на конференция в Шанхай, Мъск посочи, че е впечатлен от прогреса по изграждането на мощността.

„Ако трябва да бъда напълно откровен, никога в живота си не съм виждал нещо да се строи толкова бързо. А аз съм виждал някои луди неща... Действително смятам, че Китай е бъдещето”, казва Мъск.