Вече близо четвърт век една шведско-швейцарска компания не спира да инвестира в българската икономика.

Стартирал през 1996 г. с едно представителство и един-единствен служител, технологичният лидер АББ вече има цели пет завода и над 2 800 служители у нас.

Най-новата производствена мощност на АББ беше открита вчера в Петрич, като едва 11 месеца бяха нужни на компанията да завърши сградата, която се простира на обща площ от 7 400 кв. м.

Церемонията беше уважена от премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, кмета на Петрич Димитър Бръчков и посланника на Швейцария у нас Н.Пр. Мюриел Берсе Коен.

Заводът ще осигури нови 420 работни места в областта на производството на продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане. Производството предлага модерни работни места за заваряване, предварителен монтаж, окончателен монтаж и изпитване на модулна апаратура за монтаж на DIN-шина, разделени на ръчни и полуавтоматизирани операции.

Съоръженията включват производствено хале с площ от 3 500 кв. м, административна част от 1 500 кв. м и логистични и диспечерски зони за дистрибуция на продуктите.

Новият завод представлява инвестиция на зелено в размер на 7 милиона лева и е изграден до първата производствена база на АББ в Петрич. Така за своята близо 25-годишна история в България, компанията е инвестирала общо 230 млн. лева само в изграждането на заводската си база, като в сумата не влизат разходите за машини, оборудване, обучения и прочее, посочи пред журналисти кънтри мениджърът на АББ за България Марсел ван-дер Хук.

След като новият завод беше официално открит, АББ вече оперира у нас цели пет производствени мощности. Освен двете си производствени бази в Петрич, АББ разполага и с два завода за продукти ниско и средно напрежение в Раковски, както и производствена база за продукти високо напрежение в Севлиево.

Във Варна компанията има и модерна сервизна станция за турбокомпресори, която обслужва клиенти както от българското, така и от румънското крайбрежие на Черно море. Централният офис на АББ в България се намира в София.

Премиерът Бойко Борисов официално откри новата инвестиция на АББ у нас, посочвайки, че разкриването на нови производства и работни места е един от начините за справяне с евентуална рецесия.

„Продължавайте да строите и шеста, рецесия така се бори – с нови заводи, квалифицирана работна ръка и възнаграждения, които да подхождат на хората, които работят тук“, каза премиерът, след което направи обиколка на новия завод.

АББ, която се търгува на швейцарската фондова борса, е технологичен лидер с над 130-годишна история. Компанията управлява четири ориентирани към клиентите световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и Дискретна автоматизация, поддържани от общата дигитална платформа ABB Ability™.

АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с над 147 000 служители. През следващата 2020 г. водещият бизнес „Енергийни мрежи“ на АББ ще бъде продаден на японската корпорация Hitachi.

Продукцията, произведена в България, се изнася основно за Швейцария, а чрез дистрибуторите на компанията в Германия и Италия потегля за клиенти по целия свят.

„Разширяването на производството в Петрич с втори завод е възможно само благодарение на отличната работа на местния екип, своевременната доставка и изключителното качество на продукцията тук“, посочи по време на откриването Оливър Илтисбергер, глобален директор за бизнес направление „Интелигентни сгради“ на АББ.

Противно на твърденията на бизнеса у нас, че липсва достатъчно квалифицирана работна ръка, АББ са категорични, че именно достъпът до образовани и качествени служители се явява един от основните фактори за дългата инвестиционна история на компанията у нас.

„АББ вижда потенциала в региона и инвестира в хората“, каза Десислава Михтарска, управител на новия завод в Петрич. Михтарска е доказателство за думите си, тъй като е родом от Петрич и е започнала кариерата си в АББ преди 15 години, минавайки през всички нива в компанията, изкачвайки се до лидерска позиция.

„Новото производство е важна стъпка към бъдещето на АББ и създава мост между класическите продукти ниско напрежение и нарастващия брой дигитални решения, които АББ доставя на своите клиенти по цял свят. Освен всичко това си партнираме с училища и университети с цел да подкрепяме образованието около нашите заводи“, посочи тя, добавяйки, че много млади хора избират да се завърнат в Петрич и да се реализират в АББ.

Кънтри мениджърът на АББ за България Марсел ван-дер Хук също посочи, че достъпът до качествена работна ръка е важен фактор за избора на България, но не е единствената причина за дългогодишното присъствие на компанията у нас.

„Избрахме България, защото тук разполагаме с много добри екипи, хората са гладни за знания. Освен това макроикономическата ситуация също помага на АББ да избере България.

Това не е свързано само с разходите за труд, но и със стабилната данъчна система. България има чисто икономически предимства, които за нас са много важни“, каза ван-дер Хук.