Международното летище в Пекин Daxing ще обслужи първите си търговски полети тази седмица.

Когато достигне пълния си капацитет, се очаква то да се превърне в най-голямото летище в света, съобщава T+L.

China Southern - една от основните авиокомпании, опериращи на летището, се очаква да го открие с първи полет на Airbus A380 днес - 20 септември, според китайските държавни медии.

Строежът на аеропорта беше завършен още през юни, но летището премина окончателна проверка едва на 15 септември.

Проектирано от Заха Хадид, то е с площ над 700 000 квадратни метра. Местните медии го наричат "морската звезда" заради приликата му с това животно.

Летището ще включва отделни зони за пътници, отправящи се на вътрешни и международни пътувания. Очаква се то да се превърне в най-голямото в света по отношение на разгърната площ.

Но въпреки големите си размери, Beijing Daxing е е проектирано да сведе до минимум времето, за което пътниците се придвижват до гайта си.

Според CNN на пътуващите няма да им отнема повече от осем минути да стигнат от контролно-пропускателния пункт до най-отдалечения гейт.

Beijing Daxing ще бъде в състояние да обслужи повече от 100 милиона пътници годишно, след като е напълно работещо. Но ще са необходими поне няколко години, за да се постигне този капацитет.

Очаква се летището да се похвали и с някои високотехнологични функции. Роботи за обслужване на клиенти ще бродят по терминала и ще предоставят на пътниците актуализации за състоянието на полета им.

Управата на аеропорта се надява той да се превърне в транспортен възел, обслужван от високоскоростна железопътна линия.

Експресните влакове ще водят пътниците от летището до центъра на града за по-малко от 20 минути.

Очаква се до пролетта на 2020 г. Beijing Daxing да обслужва 112 дестинации по целия свят.

Китай е един от най-бързо развиващите се пазари за пътувания в света. От 20-те най-бързо растящи летища на планетата, 11 се намират в страната.