Кан - четвъртото по големина пристанище за круизни кораби във Франция, ще забрани най-замърсяващите от тях от следващата година с цел да повиши качеството на въздуха в града.

Забраната ще бъде насочена към кораби, които не спазват 0.1%-ото ограничение за сяра в горивото си. Това може да попречи на част от туристите да посетят града, известен с филмовия си фестивал.

„Не става въпрос за това да сме срещу круизните кораби. Става дума за това, че сме срещу замърсяването," казва в интервю кметът Дейвид Лиснард, цитиран от Ройтерс.

Съгласно политиката на Европейския съюз за чист въздух, тази мярка вече се прилага в пристанищата на Балтийско, Северно море и Ламанша, като може да бъде разширена до Средиземноморието, припомня Daily Mail.

Круизните кораби работят на мазут, който съдържа около 2000 пъти повече серен оксид от обикновения дизел, според германския анализатор на замърсяванията Аксел Фридрих.

„Вече няма да приемаме пътници на замърсяващи круизни кораби“, добавя Лиснард.

Окончателно: Венеция забранява круизните корабиКруизните кораби са обвинявани от дълги години, че рушат старините на Венеция

Растежът на круизната индустрия все по-често се определя като заплаха за околната среда.

Преди три месеца екогрупа в Италия поиска Венеция да бъде включена в списъка на ООН със застрашени градове, а на круизните кораби да бъде забранено да навлизат в нейната крехка лагуна, за да се предотврати екологична катастрофа.

Според данни на Международната асоциация на круизните линии (CLIA) - основната търговска асоциация в сектора, се очаква 30 милиона пътници да пътуват на почти 300 кораба през тази година спрямо 17.8 милиона преди 10 години.

През юли Norwegian Cruise Line Holdings, която е отговорна за 40 на сто от морския трафик в Кан, подписа споразумение с града, обещавайки да направи своите кораби по-екологични.