Миналата година Ларс Барсалей Педерсен купува жилище от 120 квадратни метра за 368 000 долара.

През лятото на 2019 го. го пуска за продажба и успява да сключи сделка за по-малко от два месеца, а сумата, която прибира, е над 400 000 долара. Това прави годишна доходност от над 12%, пише The Wall Street Journal.

"Пазарът наистина е полудял. Има голям недостиг на къщи, апартаменти и всичко, което става за живеене. Всичко, което може да се продаде, се продава, независимо от състоянието", казва 48-годишният Педерсен.

Мястото, което той описва, не е Лондон, нито Ню Йорк. Действието се развива в Гренландия, където бързоразвиващата се столица Нуук с население от 18 000 души се радва на истински бум на имотния пазар.

А цените могат да достигнат още по-високи равнища, смятат местните брокери. Една от причините е вниманието, което отдалеченият арктически остров привлече през последните седмици заради изказването на Доналд Тръмп.

Той заяви, че ще предложи "да купи Гренландия от Дания" - оферта, която веднага беше отхвърлена от датчаните.

Повечето гренландци също приеха коментара на Тръмп като изключително неуместна шега, но агенциите за недвижими имоти в страната твърдят, че това е довело до моментално раздвижване на пазара.

"Обикновено получаваме по две-три запитвания от потенциални купувачи от чужбина. Само в седмицата след изказването на Тръмп обаче ни се обадиха над 10 човека. Един от тях, който живее в Лондон, на няколко пъти се поинтересува от цените на жилищата в Нуук", разказва Ларсерак Егеде, който е собственик на имотна агенция, базирана в столицата на Гренландия.

По думите му повечето обявени имоти се продават в рамките на месец, а най-атрактивните си намират купувач за няколко дни и дори за часове.

Кенет Мортенсен, който е един от жителите на Нуук, разказва пред WSJ, че хората по света знаят много малко за неговата родина, която се намира на изток от Канада, между Атлантическия и Северния ледовит океан.

"Повечето хора смятат, че тук яздим полярни мечки и живеем в иглута. Налага се да обяснявам, че си имам къща със собствено отопление и тя не се топи, когато го включа", казва той.

Ентусиастите, които искат да инвестират в гренландски недвижими имоти, обаче трябва да са готови за известни предизвикателства. Едно от тях е, че земята на острова е колективна собственост и не може да се купува и продава от частни субекти.

Строителството на къща изисква разрешително от съответната община, като собственикът притежава единствено сградата, но не и парцела под нея.

Гренландия е най-големият остров в света и също така най-рядко населената територия на планетата. Тя заема 2.17 милиона квадратни километра (19 пъти повече от България), които са обитавани от 56 000 души.

По-голямата част от тях са наследници на местните инуити. В някои части на Гренландия слънцето не се показва с месеци през зимата, а по-голямата част от острова е покрита с лед.

Скалистото крайбрежие и труднодостъпният планински терен правят строителството изключително сложно и скъпо. По тази причина няма и кой знае колко пътища, а по-малките градове и селца (в някои от които живеят по по-малко от 50 човека) са достъпни само със самолет, по вода или с кучешки впрягове.

Пуснаха шотландско уиски с вода от айсберг от ГренландияЗа момента се продават едва 10 бутилки от уискито, което носи името Polar Explorer


В Гренландия има само едно международно летище, което е разположено "в средата на нищото", а директните полети до столицата Нуук и другите два по-големи града Сисимиут и Илулисат (всеки с население от по 5000 души) не са особено редовни.

През следващите години се планира изграждането на още две летища в Нуук и Илулисат, а местните се надяват, че с тях ще се раздвижи и туристическата индустрия в страната.

Ларс Педерсен се мести в Гренландия през 2011 г. по работа. "Грендландия ще ви хареса, ако обичате живота сред природата. Аз лично не съм много приключенски настроен. Обичам да се наслаждавам на гледките, но от терасата с чаша кафе в ръка", казва той.

Преди да си купи собствено жилище, той обитавал апартамент, осигурен от неговия работодател. След Втората световна война много гренландци започват да живеят именно в такива жилища, субсидирани от държавата или от местните компании.

Практиката е запазена до ден-днешен. Всъщност правителството е и най-големият работодател на острова. Другите ключови сектори са риболовът и туризмът.

В големите градове повечето хора живеят в многоетажни кооперации. Според Кенет Мортенсен животът в апартамент е много по-лесен, защото не ти се налага да чистиш толкова много сняг през зимата. Но има и хора, които предпочитат еднофамилните жилища.

"В миналото само няколко семейства строяха собствени къщи, но сега все повече хора предпочитат този вариант", казва архитектът Томас Рийс, който е роден в Дания, но от 20 години живее в Гренландия.

Столицата Нуук е разположена на един от полуостровите в Грендландия и по-голямата част от използваемата земя вече е разработена. Парцелите, подходящи за строителство, се намират изключително трудно.

И тъй като местните притежават само сградата и правото на строеж, държавата има право да се вземе парцела обратно. Това обаче се случва много рядко, твърди Рийс.

Но липсата на частна собственост означава, че между отделните имоти няма огради и дори засаждането на малка зеленчукова градина изисква разрешително от общината. Все повече хора се местят в големите градове в търсене на по-качествено образование и по-добри възможности за работа, което също тласка цените на имотите нагоре.

В малките населени места обаче картината е съвсем различна. В някои от тях има изоставени къщи, които никой няма желание да купи. Много от тях нямат водопровод, канализация и дори електричество.