Гренландия е доста бяла и синя, благодарение на ледниците, които покриват най-големия остров в света подобно на глазура върху торта.

Но близо до южния й край, закътана в тесни фиорди, все още има останала зеленина, посочва Amusing Planet.

На юг от езерото Tasersuag и на изток от фиорда Tasiusaq, се намира долина с дължина около 15 километра, която е дом на единствената естествена гора в Гренландия.

Долината Qinngua е защитена от двете страни от високи планини, които пречат на студените ветрове да бушуват на територията й. Самото море е на 50 километра. Това създава топъл климат, благоприятен за дървета, като пухкава бреза и сиволистна върба.

Липсата на силни ветрове позволява на дърветата да израстат на височина, някои от тях се изправят на седем метра. В долината Qinngua растат общо над триста вида растения.

В по-ранни времена Гренландия имамного по-топъл климат, а дърветата и растенията са много по-разпространени, отколкото днес. Учените пробиват дупки в леда на острова с дебелина от два километра и откриват растителна ДНК, както и останки от паяци, насекоми и пеперуди, което предполага, че някои региони от Южна Гренландия са били истински рай преди половин милион години.

Благодарение на мекия си климат, районът около долината Qinngua е първият, заселен през 10 век. Край брега има руини от голяма ферма, за която някои твърдят, че е Браттахли, имението на Ерик Червения, който основава първото селище на Гренландия.

Селището в Brattahlíð оцелява 500 години и е изоставено през 15 век най-вероятно заради охлаждането на климата. Норвежките заселници също допринасят за деградацията на околната среда на Гренландия, като изсичат островните гори за изграждане на жилища и кораби.

Прекомерната паша и отстраняването на торф за строителство водят до бърза ерозия на някогашните пасища.

Днес Гренландия е с едно от най-ниските биоразнообразия в света. На острова има само 700 вида насекоми срещу един милион, откривани в останалата част на света.

Държавите, в които няма летища, планини или плажовеНякои страни са доста разглезени, когато става въпрос за атракции и инфраструктура

Въпреки че морето около Гренландия е богато на живот, сухоземните бозайници са ограничени само до шепа устойчиви видове, като полярната мечка, северните елени, арктическата лисица, заек, вълк и други.

На острова няма местни или свободно живеещи влечуги или земноводни. Растителното разнообразие е още по-малко - само около 500 вида. Единствената флора, на която островът е богат, са лишеи, гъби, мъхове и водорасли, с по няколко стотици видове.