Чакането свърши. Филмът Joker (Жокера) се намира в своята премиерна седмица.

Интересното около лентата е, че провокира множество анализи – от най-ласкави до най-негативни, още преди да е дебютирала по екраните.

Анализаторите също не са единодушни какви приходи ще успее да генерира Жокера.

Някои предричат, че откриващата седмица ще спечели едва 50 млн. долара, докато други смело заявяват, че приходите ще надминат 100 млн. долара.

Филмът беше показан за първи път на кино фестивала във Венеция през август.

Първоначалните оценки бяха изключително високи, но колкото повече се доближавахме до датата на дебюта, а именно 4 октомври (по света и у нас), толкова по-негативни оценки започнаха да се появяват.

Понастоящем филмът на Warner Bros има оценка от 74% в портала за филми Rotten Tomatoes.

Докато някои възхваляват режисьора Тод Филипс и Хоакин Финикс в главната роля, критици започнаха да свързват продукцията с масовите стрелби в САЩ, твърдейки, че Жокерът представя в добра светлина убийци.

Ситуацията загрубя допълнително, след като представители на прогресивните медии и организации директно обвиниха създателите на филма, че героизират белите мъже и оправдават масовите стрелби.

Трети пък се чудят дали филмът ще привлече традиционните фенове на комиксите, които са се уморили от еднообразните филми за супергерои.

"Очаквам феновете да се появят“, казва Шон Робинс, главен анализатор в Boxoffice.com, цитиран от CNBC.

Има търсене от над 11 години за филм, показващ Жокера по този начин, посочва той.

Феновете по света смятат покойния Хийт Леджър за актьора, пресъздал по най-добрия начин образа на Жокера във филма от 2008 г. The Dark Knight (Черния рицар).

Изпълнението на Леджър бе нещо невиждано до този момент, когато говорим за класическия опонент на Батман.

Леджър представи Жокера като доста мрачен персонаж, а кончината му през 2008 г. предизвика още по-голямо внимание към ролята му, довеждайки до присъждане посмъртно на Оскар за поддържаща роля през същата 2008 г.

Според Шон Робинс най-голямата въпросителна е как ще реагират феновете. Ако Жокерът на Хоакин Финикс не ги спечели, то и продажбите на билети бързо ще намалеят още през втората седмица след премиерата.

Анализаторът предвижда, че Жокерът ще спечели над 80 млн. долара в откриващата си седмица и ще детронира Venom (Венъм), като най-печеливш филм, пуснат през октомври. Лентата, която разказва за един от опонентите на Спайдърмен, генерира приходи от 80.2 млн. долара през откриващия си уикенд миналата година.

Не всички анализатори предричат голям финансов успех за Жокерът.

"Не виждам откриваща седмица за 100 млн. долара“, казва Пол Дергарабедиан, старши медиен анализатор в Comscore. „Това не е традиционен филм за супергерои“, добавя той.

Анализаторът отбелязва, че Жокерът не е екшън филм с множество специални ефекти, а по-скоро психологически трилър. Поради това той не очаква огромни приходи през първата седмица от премиерата, тъй като ситуацията е различна спрямо останалите ленти, създадени по комикси.

Всъщност най-печелившият трилър, който се върти около сериен убиец, е Hannibal (Ханибал), който генерира 58 млн. долара през дебютната си седмица през 2001 г. Вторият най-печеливш трилър за убиец е Red Dragon (Червения дракон) с 36.5 млн. долара, спечелени в премиерната седмица през 2002 г. И двете ленти разказват за Ханибал Лектър, изигран от Антъни Хопкинс.

Засега изглежда, че Жокерът може да надмине тези цифри, тъй като история за появата на култовия антигерой вълнува мнозина.

Понастоящем Жокерът е вторият най-добре продаван филм с R-рейтинг, по отношение на предварително продадените билети, като пред него е единствено John Wick: Chapter 3 (Джон Уик 3), по данни на Atom Tickets.

R-рейтингът в САЩ означава, че зрители под 17-годишна възраст могат да гледат филма само с пълнолетен придружител. Джон Уик 3 генерира 56.8 млн. долара през премиерната си седмица.

Фактор за продажбите могат да се окажат и засилените мерки за сигурност около някои киносалони в САЩ поради премиерата на Жокера.

Решението за това е свързано с масовата стрелба от 2012 г. по време на филма The Dark Knight Rises (Черният рицар: Възраждане ) в Аурора, Колорадо. 12 души загубиха живота си, а 70 бяха ранени.

Двете най-големи вериги кина в САЩ - Landmark Theaters и AMC, забраниха носенето на маски. Зрителите могат да се обличат както искат, стига да не носят маска или грим, които покриват лицето им.