Много от жителите на Токио са изправени пред сериозен проблем - търсене на партньор в живота. Оказва се, че за много японци намирането на "сродна душа" се оказва изключително трудно.

А платформите за онлайн запознанства преживяват истински бум, пише The Economist.

Има и столичани, които са готови да търсят бъдещия си съпруг или съпруга извън Токио. Те разчитат на сайтовете и приложенията от типа iju konkatsu, което в буквален превод означава нещо като "провинициален лов за съпрузи". Любопитното е, че в голяма част от случаите тези платформи се поддържат от местните общини.

Северната префектура Акита, например, поддържа сайт за запознанства, който помага на нейните жители да намерят любовта на живота си. Платформата твърди, че за деветте години от създаването си е успяла да "бракосъчетае" близо 1 400 души.

Отскоро сайтът предлага възможност на местните да търсят запознанства и с хора от други краища на страната, а общинарите са оптимисти за неговото развитие.

"С помощта на платформата се надяваме да привлечем хора от други области, които ще дойдат да живеят в Акита и ще създадат семейства тук", обяснява Румико Сайко, която управлява Центъра за подкрепа на бракосъчетанията в префектурата.

Освен електронните платформи, японските общини организират и партита за самотници, които насърчават общуването между хората. Някои от тях субсидират и групови екскурзии в селските райони, в които половината участници са местни жители, а останалите идват от големите градове.

По този начин "гражданите" се насърчават да създават семейства в по-отдалечените краища на страната. Всяка година в тези обиколки участват стотици хора.

Общинските бюрократи влизат в ролята на Купидон в опит да ограничат емиграцията от по-малките населени места. В 40 от общо 47-те префектури в Япония населението намалява. Младите хора се местят в големите градски центрове, за да завършат висшето си образование или в търсене на по-добра работа.

А това стеснява още повече "предлагането" на брачни партньори в селата и малките градчета. Там често се случва едни и същи хора да се появяват на общинските "купони" и да поддържат дълго време профилите си в сайтовете за запознанства.

Трудностите в търсенето на любовта се задълбочават и от половия дисбаланс. Оказва се, че в 80% от префектурите с намаляващо население младите жени са много по-склонни да емигрират в града, отколкото мъжете.

В резултат на тази тенденция в големите градски центрове самотните дами са повече от ергените, докато по селата мъжете много по-често остават самотни и не успяват са си намерят съпруги.

Засега е рано да се каже дали общинските платформи за запознанства могат да решат този проблем. До този момент сайтът на префектурата Акита е успял да събере само няколко "градско-селски" двойки.

Но е сигурно, че и в големите градове, и в малките населени места има хора, които биха опитали всички възможни варианти, за да намерят сродната си душа.