Азиатските индекси бележат ръст днес, след като китайските акции изтриха загубите си от по-рано през деня, вследствие на надеждите за разрешаване на търговския конфликт между САЩ и Китай и очакванията за по-големи инвестиции в Хонконг.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.19%. Китайският CSI300 добави 0.13%, докато японският Nikkei се повиши с 0.28%.

Британският паунд отстъпи от петмесечния си връх спрямо долара и еврото, след като британският парламент принуди премиера Борис Джонсън да поиска отлагане на крайния срок 31 октомври за излизането на Великобритания от ЕС.

Гласуването за удължаване на крайния срок се отрази на оптимизма, че сключената през миналата седмица сделка ще гарантира, че брекзит ще мине без сериозни икономически усложнения.

Фючърсите на петрола поевтиняват, след като опасенията около слабия икономически растеж и голямото предлагане накараха спекулантите да ограничат дългите си позиции.

Китайският премиер Лиу Хе заяви в петък, че Китай ще си сътрудничи със САЩ относно взаимните опасения между двете страни и че спирането на търговската война би било добре за двете държави и за света.

Акциите в Хонконг също получиха подкрепа, след като китайските борси ревизираха правилата си, така че да позволяват на инвеститорите от континентален Китай да купуват акции с двойно листване в Хонгонг.

Фючърсите на щатския индекс S&P500 нараснаха с 0.27% в азиатската сесия, а инвеститорите са в очакване през тази седмица на финансовите резултати на редица компании, сред които Microsoft Corp и Amazon.com.

S&P 500 се понижи с 0.4% в петък, отчасти заради опасенията около търговската война между САЩ и Китай.

Изнесени днес данни показаха, че износът на Япония през септември бележи понижение в 10-и пореден месец, докато износът на Южна Корея пада с близо 20% за първите 20 дни на октомври.

Хонконгският основен индекс Hang Seng изтри загубите си от по-рано през деня и записа повишение от 0.26%.

Британският паунд поевтиня с 0.7%, до 1.2911 долара, и отстъпва с около 0.4%, до 86.46 пенса спрямо еврото.

Доларът се оскъпи с 0.1%, до 1.1157 спрямо еврото, но остава без промяна на ниво от 108.49 спрямо йената.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняват с 0.24%, до 53.65 долара за барел. Петролът от сорта брент губи 0.34%, до 59.22 долара за барел.

Спот цената на златото остава почти без промяна на ниво от 1 490.12 долара за тройунция.