Най-старата естествена перла в света е открита на остров край Абу Даби - столицата на Обединените арабски емирства.

8 000-годишната перла е открита при разкопки на остров Марава, които разкриват и най-ранната архитектура в ОАЕ, съобщава BBC.

Властите съобщават, че откритието е доказало, че перлите са търгувани в региона от времето на неолита.

Перлата ще бъде показана по-късно този месец в галерията в Лувъра в Абу Даби.

Археолозите са използвали радиовъглеродни датировки, за да определят, че перлата датира от 5800 до 5600 г. пр. н. е.

По онова време перлите вероятно са носени като бижута и са използвани за търговия с Месопотамия - древен Ирак - срещу керамика и други стоки, смятат експертите.

При разкопките на остров Марава, които се фокусират върху множество срутени каменни конструкции, са открити още древна керамика, мъниста, изработени от черупки и камък, както и кремъчни стрели.

„Перлата на Абу Даби“, както е наречен скъпоценният камък, ще бъде показана като част от изложбата „10 000 години лукс“ в Лувъра в Абу Даби, която се открива на 30 октомври.

Музеят, който беше открит на 8 ноември 2017 г., е част от тридесетгодишно споразумение между Абу Даби и френското правителство. Намира се в културния район на остров Саадият. Това е най-големият музей за изкуства на Арабския полуостров.

Доха, перлата на Катар: Наръчник за употребаЛегнала удобно в обятията на Персийския залив, столицата на Катар – Доха, е същинска перла в сърцето на емирството