Кокосовото масло е невероятно популярно и има причина за това. То се използва не само в кулинарията, но и в козметиката, домакинството….

Вижте няколко приложения на този продукт, за които не предполагате.

1. Защитете кожата си от UV лъчи

То може да предпази кожата от слънчевите ултравиолетови (UV) лъчи, които повишават риска от рак на кожата и причиняват бръчки и кафяви петна. Имайте предвид обаче, че то не осигурява конвенционалната слънцезащита, която блокира около 90% от UV лъчите.

2. По-бърз метаболизъм

Кокосовото масло съдържа триглицериди със средна верига (MCT). Това са мастни киселини, които бързо се абсорбират и могат да увеличат броя на изгорените калории. Контролирани проучвания показват, че МСТ може значително да увеличи скоростта на метаболизма ви - поне временно.

3. Гответе безопасно на висока температура

Кокосовото масло има много високо съдържание на наситени мазнини - около 87%. Това го прави една от най-добрите мазнини за готвене на висока температура, включително и за пържене.

Наситените мазнини запазват своята структура при нагряване до висока температура, за разлика от полиненаситените мастни киселини, намиращи се в растителните масла.

4. За здравето на зъбите

Кокосовото масло може да бъде мощно оръжие срещу бактерии, включително Streptococcus mutans. Te се намират в устата и причиняват зъбна плака, кариес и заболявания на венците. Жабуркането с кокосово масло за 10 минути намалява тези бактерии толкова ефективно, колкото изплакването с антисептична вода за уста.

5. Облекчете дразненето на кожата и екземата

Изследванията показват, че кокосовото масло подобрява състоянието на дерматита и други кожни разстройства.

6. Подобрява мозъчната функция

МСТ в кокосовото масло се разграждат от черния дроб и се превръщат в кетони, които могат да действат като алтернативен източник на енергия за вашия мозък.

7. Направете здравословна майонеза

Търговската майонеза често съдържа соево масло и добавена захар. Но с яйца и кокосово масло или зехтин ще имате здравословна алтернатива.

8. Овлажнете кожата си

Кокосовото масло е прекрасен овлажнител за краката, ръцете и лактите. Можете да го използвате и на лицето си, но не се препоръчва за тези с много мазна кожа.

9. Може да помогне е борба с инфекциите

Маслото от кокосов орех има антибактериални свойства, които могат да помогнат за лечение на инфекции. То спира растежа на чревните бактерии Clostridium difficile, обикновено известени като C. diff, което причинява тежка диария.

10. Увеличава "добрия" HDL холестерол

Доказано е, че кокосовото масло повишава нивата на холестерола при някои хора. Най-силният и най-постоянен ефект обаче е повишаването на „добрия“ HDL холестерол.

Едно проучване при жени със затлъстяване в коремната област установи, че HDL се увеличава при групата, консумираща кокосово масло, докато намалява при тези, които консумират соево.