Технологиите са невероятни и днес сме свикнали да можем да се свързваме с останалия свят само с едно докосване на телефона или таблета.

Но какви са опасностите от цялата тази свързаност? И вземате ли предпазните мерки, които трябва?

Като цяло експертите по киберсигурност предупреждават, че свързването в отворена Wi-Fi мрежа крие огромен риск. Това е така, защото повечето телефони се свързват автоматично. Но това ви прави отворена врата за хакери и измамници, където и да отидете.

Затова е важно да проверявате настройките на устройството си и да деактивиратe автоматичните връзки. Освен това е важно да внимавате към кои мрежи ще се свържете.

Хакерите могат да настроят фалшиви Wi-Fi точки, за да примамят потребителите да се свързват и да ги използват, а след това да откраднат данни, минаващи през мрежата, която е под техен контрол, предупреждават експертите.

Ето какво НЕ трябва да правите, когато сърфирате през обществена Wi-Fi мрежа.

Действия с пари

Не извършвайте финансови или други чувствителни транзакции, включително банкиране или подаване на данъци, в обществени Wi-Fi мрежи. Хакерите могат да откраднат лесно данните на вашата сметка или кредитната карта.

Споделяне на пароли

Потребителите на Wi-Fi трябва да избягват използването на сайт, който изисква да влезете с потребителското си име или парола. Рискувате да изложите цялата си лична информация на риск, а без проблем хакерите могат да имат достъп до чувствителни данни.

Пазаруване

Колкото и да обичате да пазарувате онлайн, изчакайте, докато се приберете, за да се възползвате от това. Когато платите за своите покупки, вашата поверителна информация, включително контакти, кредитна карта и потребителски имена и пароли, са уязвими с мрежата.

Дори и на сигурни уебсайтове може да стане проблем и хакер да улови вашите лични данни и след това ще ги използва за кражба на самоличност или за покупки.

Работите отвсякъде

Едно от хубавите неща на свързаността е, че можете да работите от всяка точка на света. Но не се опитвайте да извършвате операции, свързани с плащания или счетоводен софтуер, защото може да причините много щети.

Всичко без HTTPS

Това може да ви се струва странно, но ще се изненадате колко хора разглеждат сайтове, без да обръщат внимание на уеб адресите, на които са. Избягвайте уебсайтове, които не използват HTTPS. Добрата новина е, че телефонът ви вероятно ще се опита да ви предупреди, ако посетите сайт, който не трябва.

Повечето съвременни браузъри идентифицират защитени от HTTPS уебсайтове с икона на заключване в адресната лента. Това е вашето указание, че сайтът използва криптиране, за да защити сърфирането.

Споделяне на файлове

Не го правете. Дори не си помисляйте за това. Изключете автоматично споделяне на файлове на вашия лаптоп, защото така можете да бъдете заразен със злонамерен софтуер.

Не забравяйте да актуализирате

Въпреки че не са пряко свързани със защитата на Wi-Fi, уязвимостите в любимите ви приложения или браузъри често се използват от хакерите за кражба на информация. Ето защо е важно да се уверите, че всички ваши приложения са актуални, тъй като тези актуализации често съдържат кодове за сигурност, предназначени да ви предпазят от тези нахлувания.

Можете дори да настроите автоматични актуализации на приложения в повечето операционни системи, така че тези актуализации да се случват безпроблемно, веднага щом са налични.