Въпреки че не е заместител на здравословната диета, се оказва, че виното носи ползи за повишаване на имунитета.

Антиоксидантите, които се съдържат в него, повишават здравословния HDL холестерол, който помага да се предотврати „лошият“ и съответно се редуцира рискът от инфаркти и инсулти.

Но това не са единствените ползи, ако си сипвате по чаша вино вечер.

Контрол на теглото

Проучванията показват, че съдържащият се във виното ресвератрол може да помогне да се предотврати наддаването на тегло. Изследователи от Университета на щата Вашингтон подлагат мишки на диета с високо съдържание на мазнини и ресвератрол и се оказва, че те намалят теглото си.

Тайната се крие във факта, че антиоксидантът ресвератрол може да превърне „лошите мазнини“ в „добри мазнини“, което обаче не е 100% гаранция, че това ще помогне да свалите килограми. Имайте предвид, че виното има около 123 калории за чаша, така че придържайте се към една чаша на вечер за жени и две за мъже.

По-здраво сърце

Отново антиоксидантът ресвератрол е този, на който трябва да благодарим за сърдечно-стимулиращите ползи от чаша вино - особено червените сортове. Танините, съдържащи се в червеното вино, са производни на процианидините, свързани с предпазване от сърдечни заболявания.

Освен това, проучване на Харвардската школа за обществено здраве, което анализира данни от 11 711 мъже с хипертония или с необичайно високо кръвно налягане, установи, че тези, които пият умерено, имат 30 процента по-малък шанс да получат инфаркт. Но и тук умереността е ключова.

По-здрави кости

Знаем, че обилното пиене е свързано с повишен риск от развитие на остеопороза (изтъняване и отслабване на костите), но според някои проучвания жени, които пият по чаша вино се радват на по-здрави кости. Важно е да се отбележи обаче, че редовната физическа активност също играе решаваща роля за поддържането на костите здрави.

По-остър ум

Факт е, че мозъчната функция намалява с възрастта, но един от начините да я поддържате във форма е да пиете умерено - например по една чаша вино. А изследване на Колумбийския университет, което анализира 1 416 души, е установило, че тези, които консумират алкохолни напитки в умерени количества, имат по-бавен спад на функциите на мозъка, отколкото въздържателите.

По-добро зрение

Ако прекалите, зрението ви става по-замъглено, но изследванията показват, че умерената консумация на вино може да помогне на очите ви в дългосрочен план. Вероятността умерените консуматори да получат катаракта е с 32% по -малка, отколкото тези, които не консумират алкохол.

Прави ви по-щастливи

Вероятно сте запознати с топлото и щастливо усещане, което отпиването на вино може да донесе. Това е свързано с невротрансмитерите серотонин, допамин и опиоидни пептиди, освободени от алкохола. Освен това, виното може да ви помогне да запазите настроението си по-дълго.