11 грешки, които дори гурута по здравословно хранене правят
Когато човек реши да води по-здравословен начин на живот, е убеден, че ще постигне целите си, защото е избрал правилната стратегия за хранене.
Но ако се вгледаме, ще разберем, че голяма част от знанията ни за здравословните продукти, всъщност, са неверни.
От Bright Side са подбрали най-популярни митове за здравословното хранене, които дори и експертите често смятат за верни:
1. Избираме био продукти
Смята се, че био продуктите са по-здравословни и безопасни, но няма научни доказателства за това. Единствената разлика е, че при отглеждането на тези продукти фермерите не трябва да използват синтетични пестициди, а естествени, но техните странични ефекти са слабо проучени.
Освен това маркировката „еко“ или „натурален“ на опаковката невинаги означава по-здравословна храна. Понякога това е просто маркетингов трик,, който се използва за увеличаване на продажбите. Когато купувате тези продукти, е важно да обърнете внимание на съдържанието, произхода и външния им вид.
2. Предпочитаме продукти без глутен
Напоследък продуктите, съдържащи глутен, се считат за вредни. Има хора, които наистина трябва да се придържат към безглутенова диета, защото им е поставена диагноза цьолиакия, но това са само около 1%.
Във всички останали случаи няма научни доказателства, че трябва да спрем глутена. Дори според най-новите изследвания отхвърлянето му увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, защото така премахваме пълноценните зърнени храни от нашата диета.
3. Купуваме продукти с ниско съдържание на мазнини
В преследване на здравословен начин на живот много хора избират продукти с ниско съдържание на мазнини. Но много малко от нас осъзнават, че намалявайки нивото на мазнините, производителите компенсират съдържанието на продукта с други компоненти за подобряване на вкуса - захар, аромати, стабилизатори и трансмазнини, които са вредни за здравето ни.
Продуктите с нормално съдържание на мазнини са необходими за балансираната и здравословна диета. Ако трябва да изключим мазнините, нека това да бъде само по наистина медицински причини.
4. Пием плодови сокове
Плодовите сокове съдържат много захар и в същото време нямат диетични фибри. Това може да доведе до увеличаване на апетита, преяждане и наддаване на тегло. Сокът не задоволява нито глада, нито жаждата ни, което го прави не по-различен от сладките напитки със сода.
Вместо това по-добре е да изберете цели плодове или плодова вода.
5. Ядем енергийни барове
Тези барове са идеални за бърза закуска в движение, но дали наистина са толкова здравословни? Повечето съдържат захар, шоколадова глазура, карамел, изкуствени аромати и други добавки.
Те не се различават от обикновените сладки, що се отнася до обема на захарта, докато количеството калории в тях се равнява на пълноценен обяд. Затова, ако искате нещо сладко, хапнете малко тъмен шоколад. Той е полезен за вашето здраве.
6. Предпочитаме да ядем сушени плодове
Ползата или вредата от сушените плодове пряко зависи от условията, при които са били сушени и съхранявани. По правило производителите обработват плодовете с химикали преди сушене, което спомага за удължаване на трайността им, но намалява полезните им свойства.
Сушените плодове са здравословни, ако ги готвите и сушите у дома сами. Когато ги избирате вот магазин, е по-добре да купите онези, които не изглеждат привлекателни, не са лъскави и са груби на пипане.
7. Избираме яйца с кафява черупка
Има мит, че яйцата с кафява черупка са по-добри спрямо тези с бяла черупка. Размерът и цветът на едно яйце зависят от породата на кокошката, докато цветът на жълтъка показва с какво се храни тя. Основните причини за избор на яйца трябва да са условията на тяхното съхранение и начинът, по който изглеждат.
8. Пием спортни напитки
Заради тясната връзка между спорта и здравословния начин на живот, спортното хранене често се възприема като здравословно. Спортните напитки обаче съдържат газирана вода, както и царевичен сироп, изкуствени хранителни добавки и оцветители.
Производителите на спортни напитки препоръчват утоляване на жаждата с тези продукти по време на тренировка, но голяма част от тях няма да утолят жаждата, а по-скоро ще намалят ефективността на упражненията.
9. Купуваме чуждестранни продукти
Много хора смятат, че чуждестранните продукти са по-добри от местните. Понякога това може да е вярно, но не винаги. Например, консумацията на сезонни местни продукти е по-здравословна от тази на внесени от чужбина.
Една ябълка, отглеждана в местна ферма в естествени условия и продадена веднага, съдържа повече полезни елементи от екзотичен плод, донесен от друга страна и обработен по химичен състав, за да се преодолее дългият път до купувача.
Разбира се, и вносните продукти имат известно предимство, но при избора им човек трябва да обърне специално внимание на времето на съхранение на продукта, неговия състав, производителя и вносителя.
10. Купуваме гранола
Бумът около гранолата е създаден предимно от маркетолозите. Наред с фибри и желязо, в нея има много захар и мазнини, което я прави безполезна. Разбира се, някои марки предлагат гранола, в която съдържанието на вредни елементи е сведено до минимум, затова е важно внимателно да проучите състава й.
11. Ограничаваме количеството храна, която консумираме, но забравяме за калориите
Разликата между пържено и варено яйце е, че свареното яйце осигурява 66 по-малко калории. Така, ако изядете 2 варени яйца, това са 188 калории, което е малко повече от едно-единствено пържено яйце.