Седрик Вилани нарича себе си “Лейди Гага на математиката” защото е едновременно звезда в своята сфера (носител на най-престижната награда в математиката „Медала на Филдс“) и за това, че се облича нетрадиционно, комбинирайки шалчета от 19-и век с брошки във формата на паяк.

Той също така притежава способностите на Лейди Гага да провокира.

Кампанията на Вилани за следващ кмет на Париж разбуни френската политика и разтърси партията „Република, напред!“, която той представлява като депутат и която е основана от президента на Франция Еманюел Макрон.

В решението си да се кандидатира за кемтските избори през март 2020 г. Вилани се противопостави на ръководството на партията, което номинира довереник на Макрон за кметската надпревара, и по този начин раздели поддържниците, като по всичко личи, че това е полза на настоящия кмет Ан Идалго.

46-годишният математик и настоящ депутат издигна кандидатурата си като момент на истината за партията на Макрон, която беше създадена преди три години като политическо движение с цел да разчита на хора от гражданското общество. След като взе властта обаче, „Република, напред!“ прие механизмите на традиционна партия.

“Мой дълг е да не се подчиня,” казва Вилани в свое интервю, цитиран от WSJ.

Макрон беше министър на икономиката на Франция, когато основа своята партия през 2016 г. и обяви кандидатурата си за президент по-късно през годината, докато бившият му шеф - тогавашният президент Франсоа Оланд, се колебаеше дали да се кандидатира за втори мандат.

Създавайки собствена партия, Макрон заобиколи предварителните избори на традиционните партии, обещавайки революция, която ще отвори вратите на парламента и правителството и за хора, които по професия не са политици.

В проведена наскоро среща с депутатите от партията, сред които и Вилани, Макрон защити процеса по издигането на кандидатурата на Бенжамен Гриво за кандидат-кмет на столицата.

Като говорител на правителството и министър, Гриво се показа като изключително лоялен на президента, като дори предизвика гнева на жълтите жилетки, които се опитаха да нахлуят в сграда, в която беше той, принуждавайки го да бяга през задния вход.

“В политиката разделението е смъртоносно,” е заявил Макрон на срещата, на която е присъствал и Вилани.

Макрон може и да е прав. Социалогическите проучвания сочат, че Идалго води с 24% подкрепа, докато господата Вилани и Гриво разцепват вота на „Република, напред!“ с 15% и 19%, респективно.

Вилани израства в Южна Франция преди да се премести в Париж, за да се подготвя за обучението си в École Normale Supérieure - едно от висшите учебни заведения, които подготвят интелектуалния елит на Франция.

Точно по това време той оформя и уникалния си стил на обличане. На ревера му започват да се появяват огромни брошки във формата на паяци. Колекцията му съдържа огромен брой от тях.

“Те са много неразбрани същества,” казва Вилани.

След като се дипломира, започва да преподава в университети в Париж, както и в Принстънския университет и Калифорнийския университет в Бъркли. През 2010 г. печели Медала на Филдс, който е определян като Нобеловата награда в математиката.

Математикът се среща за първи път с Макрон през 2013 г., когато той е старши съветник на Оланд. Макрон, който е бивш инвестиционен банкер, бил много енергичен, си спомня Вилани и двамата споделяли мнението, че има необходимост за намаляване на разделението между лявото и дясното, което дефинира традиционната политика.

Четири години по-късно екипът на Макрон се свързва с Вилани и го моли да участва в парламентарните избори на страата на „Република, напред!“ . предложение, което той отказва на два пъти.

Вилани, който по онова време оглавявал института за математически изследвания към Сорбоната, казва, че не искал да политизира висшето учебно заведение. Колеги го предупреждавали, че впускането в политиката би могло да навреди на репутацията му на учен, казва Вилани. Той обаче премислил нещата и решил да опита.

През май 2017 г. Вилани печели с лекота депутатско място. Вече в парламента математикът веднага се отличава от останалите, като редовно се появява в телевизионни предавания и на кориците на списанията.

Той помага на Макрон да изготви стратегията на Франция във връзка с изкуствения интелект и работи по план за промяна в начина, по който се преподава математика в страната.

Когато се устремява към кемтското кресло на Париж, обаче се натъква на пречка. Партията съставя 16-членна комисия, която излъчва свой кандидат, след като прекарва по около час с всеки от кандидатите зад закрити врати.

“Това не е моята идея за политика, за кампания или процес, който може да легитимира даден кандидат,” казва Вилани.

Комисията избира Гриво, който помага на Макрон да създаде партията си. Той смята възраженията на Вилани за безпочвени. “Когато загубиш мача, обвиняваш съдията,” казва Гриво в свое интервю.

През септември Вилани обяви, че така или иначе, ще се кандидатира за кмет на Париж.

Няколко дни по-късно в материал, публикуван във вестник Le Journal du Dimanche, 149 членове на партията разкритикуваха „Република, напред!“ и обявиха подкрепата си за Вилани. Партията, според тях, се е превърнала в политическа машина, която не успява да спази обещанието си да използва кандидати от гражданското общество.

“По тази причина, не като дезертьори, а в духа на лоялността към презиента и неговия първоначален проект, ние хвърляме сили в тази битка в подкрепа на Седрик Вилани,” написаха те.

Макрон напомни на групата, че те са били избрани за кандидат-депутати през 2017 г. чрез същия процес, както и Гриво. Тези, които не са съгласни, забравят, че „те също са продукт на тази система.”