Властите в Париж планират да забранят всички коли, които се движат на бензин и дизел в най-посещавания град в света до 2030 г., съобщи кметството във френската столица, цитирано от Reuters.

Решението ускорява плановете за преминаването на града към електромобилите. Властите в Париж често са принудени да налагат временни забрани заради повишаването на праховите частици във въздуха.

Кметството във френската столица съобщи в комюнике, че Франция вече си е поставила за цел до 2040 г. да сложи край на колите, зависими от фосилни горива, и че това изисква по-бързото им елиминиране от големите градове.

Това изисква дългосрочно планиране със стратегия за намаляване на парниковите газове. Транспортът е един от основните източници на парникови газове..., така че планираме да сложим край на бензиновите двигатели и на колите, използващи енергията от фосилни горива, до 2030 г.“, каза Кристоф Наждовски, представител на транспортния отдел в кабинета на кмета на града Ан Идалго, цитиран от радио France Info.

Френската столица ще бъде домакин на Летните олимпийски игри през 2024 г. и прие последната конференция за обсъждане на климатичните промени. Париж вече обсъждаше елиминирането на дизеловите коли в града до Олимпийските игри.

Кметството в Париж, което вече беше критикувано заради въвеждането на зони без коли, дни без коли и глоби за шофьори, които влизат в града с над 20-годишните си коли, съобщи, че не използва думата „забрана“, а поставянето на разумен краен срок за премахване на автомобилите, които се движат на дизел или бензин.

Във Франция има около 32 милиона коли при население от около 66 милиона души, сочат данни от 2016 г. на автомобилното списание Argus.

Много парижани не притежават собствена кола, като разчитат на широката мрежа на градския транспорт и на все по-бързо разрастващите се компании, които предлагат колела, скутери и хибридни коли с ниски въглеродни емисии за краткосрочно наемане.

Забраната на колите, които се движат на бензин или дизел, е радикална ескалация в политиката за борба със замърсяването.

Много други градове в света обмислят сходни мерки, а Китай, който е най-големият замърсител в света след САЩ, неотдавна обяви, че скоро също ще въведе забрана на колите на бензин и дизел.