Азиатските акции обърнаха загубите си от по-рано през деня, след като неочакваният ръст при производствената дейност в Китай компенсира част от негативните настроения, породени от публукацията на Bloomberg относно вероятността за дългосрочна търговска сделка между САЩ и Китай.

През октомври фабричната дейност в Китай расте с най-бързи темпове от две години насам, като експортните поръчки и производството бележат повишение.

Ръстът, който беше по-голям от очаквания, помогна на индекса на китайските сини чипове CSI300 да запише повишение от 0.7%.

Хонконгският индекс Hang Seng добави 0.3%, докато сеулският Kospi нарасна с 0.42%.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI изтри първоначалните си загуби и нарасна с 0.16%, след като вчера достигна тримесечен връх.

На Уолстрийт вчера индексът Dow Jones Industrial Average записа понижение от 0.52%, S&P 500 изгуби 0.30%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 0.14% надолу, информира Ройтерс.

Усилията от страна на Вашингтон и Пекин да сложат край на продължаващата близо 16 месеца търговска война помежду си изглежда са на път да се увенчаят с успех, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че двете страни скоро ще обявят новото място за подписването на “първата фаза” от търговската сделка, след като срещата на високо равнише в Чили беше отменена.

Оптимизмът беше помрачен от публикация на Bloomberg, в която неназовани китайски ръководители изразяват съмнение относно това, че мащабната дългосрочна сделка е възможна.

Институтът за управление на доставките в САЩ се очаква днес да обяви резултатите си за икономическата активност (PMI). Отделно PMI проучване, публикувано вчера от подразделението на Фед в Чикаго, показа по-рязко свиване в производствената дейност в Средния запад през октомври.

Лихвата по 10-годшните щатски държавни облигации беше на ниво от 1.6962%, в сравнение с нивото на затваряне от 1.691% от четвъртък. Доходността по двегодишните книжа нарасна до 1.5319%.

В сряда Фед понижи лихвите за трети път тази година, но даде индикации, че повече понижения не предстоят, освен ако състоянието на икономиката не се влоши.

На валутните пазари доларът бележи лек ръст, нараствайки с 0.01%, до 108.03 йени.

Еврото поскъпва с 0.14%, до 1.1166 долара, докато доларовият индекс губи 0.14%, до 97.216.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха с 0.33%, до 54.36 долара за барел, докато тези на петрола от сорта брент поскъпнаха с 0.13%, до 59.70 долара за барел.

Спот цената на златото се понижи с 0.15%, до 1 510.94 долара за тройунция.