Xerox планира да предложи пари в брой и акции за придобиването на производителя на персонални компютри и принтери HP, информира Wall Street Journal (WSJ).

Бордът на директорите на компанията е обсъдил възможността вчера, твърдят източници на изданието, добавяйки, че Xerox има неформален ангажимент за финансиране от страна на голяма банка.

Xerox, която произвежда принтери и копирни машини, има пазарна капитализация от 8.05 млрд. долара, което е по-малко от една трета от тази на HP, която възлиза на 27.27 млрд. долара.

Говорител на HP е заявил, че компанията “не коментира слухове.”

Тъй като двете компании се опитват да намалят разходите си, според източниците на WSJ, обединяването им би спестило разходи за над 2 млрд. долара годишно.

Миналия месец HP обяви, че ще закрие между 7 000 и 9 000 работни места до края на финансовата 2022 г. като част от по-мащабен план за преструктуриране, който, според компанията, ще намали разходите й с 1 млрд. долара на година.

Това би означавало, че близо 16% от нейните 55 000 служители по света ще изгубят работата си, според FactSet.

HP беше създадена, след като Hewlett-Packard отдели корпоративния си бизнес— Hewlett Packard Enterprise, който продава оборудване за съхранение на данни, сървъри и други услуги в тази сфера.

От Xerox обявиха вчера, че ще продадат своя 25-процентен дял във Fuji Xerox - смесеното предприятие с японската компания Fujifilm, за 2.3 млрд. долара.

Намесата на акционерите през 2018 г. предотврати сделката, която щеше да слее Xerox с Fuji Xerox и да предостави контрол на Fujifilm.