Компанията за рискови капитали Balderton Capital пуска нов фонд с на 400 млн. долара капитал, който ще инвестира в европейски технологични стартъп компании на ранен етап от развитието си.

От Balderton обявиха, че фондът се цели в стартъпи, които се опитват да наберат първите си по-сериозни средства. Компанията, която е базирана в Лондон, добави, че фондът ще прави по около 12 инвестиции годишно.

Технологичният сектор в Европа изостава зад тези в САЩ и Китай, особено когато става въпрос за рискови капитали и оценки на компаниите. Има обаче някои признаци, че индустрията на Стария континент набира инерция.

Миналата година в свой доклад друга компания за рискови капитали - Atomico, заяви, че в Европа има два пъти повече първични публични предлагания на технологични компании, отколкото в САЩ, а акциите на листнатите наскоро на борсата европейски компании се представят по-добре от американските си конкуренти.

Едно от по-забележимите IPO-та през 2018 г. беше това на холандската компания за разплащания Adyen. Акциите на компанията са поскъпнали с над 50% от дебюта им на борсата.

Според Ларс Фелдсо-Нилсен, генерален партньор в Balderton, Европа не е далеч от създаването на технологична компания, която може да се конкурира с гиганти от Силициевата долина, като Facebook и Google, или с китайски онлайн платформи, като Alibaba и Tencent, заявява той пред CNBC.

“Не смятам, че въобще сме толкова далече,” казва Фелдсо-Нилсен, бивш ръководител в Uber. “Прекарах 10 години в Силициевата долина, преди да се присъединя към Balderton. Според мен настъпи една промяна, което означава, че вече не изоставаме.”

Той обаче добавя, че в Европа има технологични компании с много по-ниска оценка от тези в САЩ и Китай, но според него това се дължи на “значително по-ниските” разходи за наемане на хора и жилищни разходи.

Според рисковия капиталист интересът от страна на американски инвеститори към непублични технологични компании в Европа е дал на Balderton по-голям стимул да стартира нов фонд.

“Виждаме много щатски фондове също да инвестират в Европа, защото служителите тук са на нивото на колегите си в САЩ,” казва той. “Оценките на компаниите обаче са по-ниски тук. Така че в момента има привлекателна възможност за в близко бъдеще.”

Фелдсо-Нилсен посочва Revolut - базирана във Великобритания финтек компания, в която Balderton е инвестирала, като пример за компания, която се конкурира с щатски и китайски гиганти.

Revolut в момента се опитва да набере 1.5 млрд. долара финансиране, което би могло да й определи пазарна оценка от до 10 млрд. долара. От компанията са отказали коментар пред CNBC.

Нещо, което преследва индустрията на рисковите капитали напоследък обаче, са множеството непечеливши технологични компании, които се опитват да излязат на борсата в САЩ. Замразяването на IPO-то на WeWork и последвалата спасителна акция от страна на SoftBank засили опасенията около тези комапнии, които работят на загуба.

“Това, което се гледа в момента, е рентабилността,” казва Фелдсо-Нилсен, добавяйки, че технологичните компании остават непублични в много по-дълъг период. “Смятам, че случилото се с WeWork наистина помогна да се наблегне на това.”

Revolut, в която Balderton инвестира за първи път през 2015 г., обяви 32.8 млн. долара (42.2 млн. долара) загуба за 2018 г.

Освен Revolut, в портфейла на компанията са още германския стартъп в сферата на селското стопанство Infarm и шведската компания за споделяне на електрически тротинетки Voi Technology.