Защо с възрастта можем да станем абсолютно друг човек?

Когато навършваме 50 години, всички неврони, с които сме родени, напълно са заменени от онези, образувани през изминалите години. Поради това можем в течение на живота си да се променяме в положителна посока.

Хипокампусът е тази част от мозъка, която е определяща за нашето емоционално състояние, настроение, способност да учим и да запаметяваме.

Именно тук се генерират новите неврони. Йонас Фризен от Калоринския университет е изчислил, че човекът може да произвежда 700 нови неврона на денонощие.

Защо човек, който е далече от науката, следва да знае що е то неврогенеза?

По няколко причини:

1. Невроните имат определящо влияние върху обучението и паметта
Ако в мозъка на здравия човек е блокирана възможността да се произвеждат нови неврони, то едновременно с това се блокира възможността за запаметяване на нова информация. Например, сблъскваме се със следния проблем - не можем да си спомним къде сме сложили ключовете си, връщайки се у дома.

2. Неврогенезата пряко влияе върху щастието
Колкото повече нови неврони се образуват, толкова по-щастливи се чувстваме. До този извод са стигнали учени в хода на изследване на влиянието на антидепресантите върху образуването на нови неврони.

Приемът на антидепресанти спомага за увеличаването на количеството неврони и поради това тушира симптомите на депресията.

Можем ли съзнателно да влияем върху качеството на неврогенезата? Да!

Няколко фактора спомагат за повишаване на качеството й.

Болестта на цивилизацията и как да се справим с неяКак да предотвратим късогледството?

1. Обучение: колкото по-сложни задачи даваме на мозъка, толкова повече нови неврони се образуват.
2. Балансирано хранене: ограничаване на калориите, почивка между основните хранения, черен шоколад, боровинки, омега-3 мастни киселини.
3. Твърда храна: японски учени са доказали, че меката храна нарушава неврогенезата, а храната, която изисква дъвчене, я ускорява.
4. Физическа активност: тук важна е не интензивността или сложността на физическото натоварване, а доколко активен е начинът ни на живот. Движението насочва кръвта към мозъка, следователно ускорява процеса на образуване на нови клетки.

Негативно на неврогенезата влияят стресът и лошият сън. Те потискат образуването на нови неврони.

Една добра новина: с напредването на възрастта неврогенезата се забавя, но не прекъсва. Ако искате да промените качеството на живота си – отнесете се към темата за образуването на нови неврони сериозно! Как? Чрез начина си на живот. Добрата неврогенеза е гаранция за добра памет и положителни емоции.