Полетът на дълги разстояния от САЩ до Азия може да означава тясна седалка и оскъдна храна за много пътници, избрали да прелетят от един на друг континент в икономична класа.

Случаят на Бей Бей обаче не е такъв.

За гигантската панда, родена в националния зоопарк Смитсониън във Вашингтон, обаче летенето до Азия означава да получи свой собствен частен самолет.

Пухкавото животно се появява на бял свят в зоопарка през 2015 г. според CNN, и ще се върне в Китай във вторник благодарение на споразумение, което изисква всички навършили четири години панди да се приберат в родината на вида си.

Интересни факти за пандите по повод международния им денВ дивата природа има не повече от 2000 гигантски панди

Бей Бей, който беше кръстена от бившата първа дама Мишел Обама и първата дама на Китай Пън Лиюен, е от първото поколение панди, живеещи в националния зоопарк. Дивите гигантски панди са определени от застрашен на уязвим вид през септември 2016 г.

"Бей Бей е част от нашето семейство", казва директорът на зоопарка Стив Монфорт пред CNN. „Нашият екип се е грижил за него, учил се от него и заедно с милиони хора, обичаше да го гледа как расте“.

По данни на FedEx, Бей Бей ще пътува в своя частен Boeing 777F - наричан Panda Express. Освен това ще получава любимата си храна - 66 килограма бамбук, закуски и вода.

Що се отнася до развлеченията, тази пухкава панда получава собствен персонализиран плейлист, а от Смитсониън искат препоръки какво да съдържа тя.

„Ако бяхте гигантска панда, която поема на 16-часов полет до Китай, какво бихте искали в плейлистата си?“, попитаха в Twitter от зоопарка.

Зоологическата градина публикува снимки и видеоклипове за Бей Бей под хаштага #ByeByeBeiBei.

Докато се приготвя за полет, гигантската панда получи пъстра ледена торта с някои от любимите му вкусове, като захарна тръстика и сладък картоф.

Бей Бей е третата гигантска панда, родена в зоопарка и преместена в Китай, след Тай Шан през 2010 г. и Бао Бао през 2017 г.

Когато достигне полова зрялост между 5 и 7-годишна възраст, Бей Бей ще влезе в програмата за развъждане на гигантски панди.