Почивните дни са зад гърба ни. Нямаме нито час повече, за да се наслаждаваме на любими занимания.

Понеделникът е тук. Измъкнете се ловко от летаргичното усещане и започнете една вълнуваща седмица от живота си.

След отпускащ и пълен със забавления уикенд, казва д-р Уайът Фишър, настройването към първия работен ден е обезкуражаващо.

Ако се чувствате уморени, напрегнати и претоварени още в понеделник сутрин, следващите няколко стъпки ще са ви от полза.

Продължете да следвате здравословния си режим и през почивните дни

Част от проблемите ни в понеделник се дължат на това, че изоставяме обичайното хранене, сън и тренировки още в петък следобед, казва експертът Катрин Илай. Ако пиете повече, ядете по-калорични храни и следвате тотално различен режим на спане, нормално е в понеделник да се почувствате не във форма.

Откъснете се от работата през почивните дни

Лошото понеделнишко настроение може да е знак, че трябва да поставите по-ясна граница между работа и забавление. Ако постоянно проверявате електронната си поща, вместо да си почивате през събота и неделя, ще прегорите, както се казва.

Не си играйте със съня

Вече споменахме, че със съня игра не бива. Препоръчваме да спите между 7 и 9 часа на денонощие. Безсънието ни прави по-тревожни и депресирани.

Започнете отмятането на най-важните задачи – но ако е абсолютно наложително

Разбира се, не може тотално да се откъснете от работните задачи. Невинаги е възможно. Ако знаете, че ви предстои наистина натоварена седмица, седнете в неделя и отметнете един час работа. Това със сигурност ще ви даде преимущество в понеделник и няма да се чувствате напрегнати.

Избягвайте да претоварвате списъка със задачи в понеделник

Нормално е да се чувствате натоварени, когато предстои цяла седмица със задачи. Почивните дни са били отпускащи и приятни, а сега на фронта са пет дни работа. Когато ви е възможно, избягвайте да планирате прекалено много срещи или трудни за изпълнение задачи още в понеделник.

Напишете на бял лист какво ви тревожи

Когато умът ви е претоварен, тъй като постоянно мислите за утрешните задачи, да опишете тревогите си е добра идея. Това ще ви накара да се почувствате по-спокойни и по-продуктивни.

Докато пишете, попитайте се:

 • Какво точно чувствате? Гняв, тъга, страх?
 • Какво ви стресира? Човек или задача?
 • Какво мога да направя сега, за да спра да се тревожа? Кратка разходка?
 • Поставете под въпрос липсата на мотивация

  Понякога лошото понеделнишко настроение може да бъде знак, че не харесвате работата си, казва Илай.

  Ако не обичате работата си, нормално е да сте неентусиазирани от понеделник чак до петък. Опитайте се да установите кой е източникът на това ваше състояние.

  Шефът? Колегите? Ако проблемът може да бъде решен след разговор, планирайте го. Ако природата на работата ви огорчава, може би е време за промяна.

  Преформулирайте понеделниците

  Ако въпреки всичко все още понеделник е най-омразният ден от седмицата, предлагаме ново решение. Посвещавайте първите 30 минути от деня в описване на своите постижения и цели, които планирате за бъдещето. Така може да видите по-голяма картина и да се амбицирате да бъдете продуктивни.

  Поговорете с приятел

  Понякога няма по-лесен начин да се почувствате добре от подкрепата на близък приятел. Ако се чувствате зле в понеделник, звъннете на познат и си уредете среща. Може би за обяд?

  5 причини да се чувствате не на място в офисаУсещате ли неудовлетвореност, дискомфорт?

  Планирайте забавление

  Ако има нещо през следващите дни, което да ви мотивира да бъдете продуктивни в офиса, планирайте го.

  Направете нещо приятно за някого

  Вместо да се вглеждате упорито в списъка със задачи, потърсете начин да направите понеделника по-ведър. Например, направете нещо приятно за друг човек. Пригответе специална закуска за семейството, изпратете благодарствено писмо на колега, платете кафето на непознат.

  Погрижете се за себе си

  Закуската е първото нещо, което можете да промените в името на доброто настроение в понеделник. Заложете на любима закуска, поръсете капучиното с канела, сложете сметана с аромат на уиски в кафето… Винаги можете да добавите щипка настроение от себе си в името на собствения си комфорт.

  Дали проблемът е в понеделника?

  Понякога не са виновни понеделниците. Може да се окаже, че имате нужда от помощ. Дали не се борите с депресия? Потърсете лекарско мнение.