Binance - най-голямата биткойн борса в света, навлиза на огромния, но доста проблемен индийски пазар.

Компанията обяви чрез публикация в своя блог, че придобива индийската борса за криптовалути WazirX, като не посочва детайли по сделката.

Източници на изданието Economic Times обаче изчисляват, че цената по придобиването възлиза на между 5 и 10 млн. долара.

Налвизането на Binance в Индия на пръв поглед може и да изглежда изненадващо, особено на фона на това, че има действаща забрана в страната банките да предоставят услуги на крипто фирмите, въведена от централната индийска банка още през април 2018 г.

В резултат на тази регулация, редица местни борси за виртуални валути, сред които Koinex и Zebpay, бяха принудени да преустановят дейност, докато оцелелите играчи трябваше да пренасочат модела си към търговия единствено между криптовалути, избягвайки фиатните пари.

Именно тази стратегия избраха от WazirX, които в началото на тази година пуснаха услуги за крипто-за-крипто търговия и peer-to-peer сделки, предава Economic Times, цитирани от CoinDesk.

Binance, от своя страна, също има редица проблеми с банките, след като включи индийската рупия в своята услуга Binance Fiat Gateway през последните седмици.

Скоро потребителите на WazirX ще могат да купуват стейбълкойна тетер с рупии чрез плаформата, както и да го използват за търговия с всяка криптовалута, предлагана от Binance.com.

„Придобиването на WazirX показва нашата ангажираност и отдаденост към индийския народ и укрепва блокчейн екосистемата в Индия, като представлява още една стъпка напред към постигането на свобода за парите“, казва изпълнителният директор на Binance Жао Чангпенг.

Г-7: Криптовалутите носят риск за глобалните финансиLibra, криптовалутата на Facebook, не трябва да бъде разрешавана, докато компанията не докаже нейната сигурност, сочи доклад на Г-7

Липсата на банково обслужване обаче не е единствената спънка пред Binance в Индия, тъй като правителството готви регулация, която напълно да забрани криптовалутите в Индия.

Изглежда, че компанията е преценила, че това е риск, който си струва да бъде поет, тъй като, с оглед размера на индийския пазар и платената цена за придобиването на WazirX, да бъдеш една от малкото платформи, която предлага криптотърговия с фиатни пари, може да се окаже голяма възможност.

„Изградането на мостове между фиатните пари и криптовалутите е ключова мисия на binance, а WazirX ще ни помогне чрез предоставянето на прост начин за поръчка на криптовалути в страна, която е дом на над милиард души”, добавя Уей Жоу, главен финансов директор на Binance.