Когато търсим нещо в Google, нямаме ограничения. Вече може да намерим отговорите на най-неочаквани въпроси, да научим странни и всевъзможни факти.

Но все още има безброй неща, които са толкова често срещани, че ги приемаме за даденост и не знаем много за тях. Кои са те ли? Вижте!

Дупката между камерата и светкавицата на iPhone

Това е микрофон за запис на звук, докато използвате задната камера за правене на видео.

Прорези на кожената лепенка на някои раници

Идеята им е да можете да закачите на тях нещо – например въженце на бутилка с вода.

Дупката в долната част на катинара

Дупката позволява да се оттича водата, в случай че ключалката е на открито. Второ, тази дупка може да се използва и за смазване на вътрешността на ключалката.

USB логото

Вода и електроника не са свързани по принцип, но не и при случая с USB логото. То е направено по подобие на тризъбеца на Посейдон - богът на морето. Както тризъбецът символизира мощността, USB се представя като технологична сила.

Централната стрелка представлява серийни данни, кръгът - напрежението, върху което работи USB (5V), а квадратът е основното напрежение.

Малко цветно квадратче на долния край на тубата

Тези цветни маркировки са поставени там, за да може машината да разпознае къде да прегъне тубата по време на производствения процес. Целта е те да са достатъчно ярки и тъмни и сензорите да ги регистрират лесно.

Столчето на чашата за вино

Чашата е по-висока, за да не може да се промени температурата на виното от топлината на дланта ви, докато я държите.

Дръжките на бутилката от кленов сироп

Защо за тези малки дръжки на шишето с кленов сироп? Всъщност те напомнят на отминалите времена, когато кленовият сироп е бил опакован в 5-литрови кани. Те са имали по-големи дръжки, а след години, когато сиропът се изсипва в по-малките бутилки, остават.

Барби има презиме и фамилия

Пълното име на Барби е Барбара Милисент Робъртс. Родителите й са Джордж и Маргарет Робъртс.

Кой е измислил пожарния хидрант?

Никой не знае отговора, включително всезнаещият Google. Това е така, защото офисът, където се съхраняват патентите му, изгоря.

Ходенето до тоалетна оказва пряко влияние върху околната среда

Близо 30 000 дървета се секат всеки ден, за да отговорят на глобалното търсене на тоалетна хартия.

Кроасаните не са от Франция

Мислите си, че кроасаните са от Франция? Не сте единствени. Нека името да не ви заблуждава, но тяхната родина, всъщност, е Виена, Австрия.

Защо прозорците на самолета са заоблени?

В началото самолетите са имали квадратни прозорци. Но през 1953 г. има две самолетни катастрофи и е установено, че квадратната форма на прозорците е причината и за двете.

Там, където има ъгъл, се оказва слабо място. Т.е при квадратните прозорци с 4 ъгъла имат 4 слаби места, което ги прави силно податливи на напукване при налягане. Затова инженерите решават проблема, като закръглят краищата на прозорците, за да разпределят равномерно налягането.

Защо клавишите на клавиатурата не са подредени по азбучен ред?

Когато са измислени пишещи машини, техните клавиши са подредени по азбучен ред. Поради положението на определени двойки азбука (sh, th, ea, ei, ou и така нататък), се получава затруднение при писане. Затова буквите се разместват и се ражда сега прословутото оформление на QWERTY!