Най-добрите храни за здравословна закуска
Много хора вярват, че закуската е най-важното хранене за деня, защото дава своеобразен стар на метаболизма. Но не всяка закуска е еднаква.
Едно е да хапвате понички, сладкиши и палачинки, пълни с наситени мазнини и захар, с малко протеини или фибри, а съвсем различно е да започнете деня с питателна храна, която ще ви зареди с енергия.
И така, кои са най-добрите храни, с които да започнете деня си?
1. Овесени ядки
Овесената каша съдържа бета глюкан, лепкави фибри, които ни засищят по-дълго и понижават холестерола. Според проучване хората, които закусват с овесена каша, ядат по-малко на обяд и вечеря.
Овесът също така е богат на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фолати и калий. Когато купувате овесени ядки, не взимайте фини, защото другите съдържат повече протеин и фибри, а освен това имат и по-нисък гликемичен индекс (GI).
2. Яйца
Някои хора смятат, че яйцата са нездравословни заради холестерола, който съдържат. Въпреки това, проучване показа, че той има само незначително въздействие върху лошия холестерол.
При хора с висок риск от развитие на диабет тип 2 или сърдечно-съдови заболявания консумацията на цели яйца и умерено намаляване на консумацията на въглехидрати води до подобряване на нивата на холестерола в кръвта. Също така помагат за намаление на обиколката на талията, теглото и телесните мазнини.
3. Ядки и орехово масло
Ако човек не консумира животински продукти, ядките са чудесен начин да си набави протеини. Те съдържат също антиоксиданти, магнезий, калий и здравословни за сърцето мазнини.
Според 30-годишно проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, хората, които са хапвали ядки седем или повече пъти седмично, са с 20 процента по-нисък риск от смърт, в сравнение с хората, които не ядат ядки.
4. Кафе
Кафето не само ни събужда, но носи и други ползи за здравето заради своите антиоксиданти, които помагат в борбата с възпалението.
Пиенето на обикновено или безкофеиново кафе може да намали риска от развитие на диабет тип 2, а освен това изследвания показват, че някои компоненти на кафето подобряват метаболизма на глюкозата. По-добре е да забравите за захарта и да изберете мляко без мазнини или на растителна основа вместо сметана.
5. Плодове
Плодове от всякакъв вид, като боровинки, ягоди, малини и къпини, са отличен начин да започнете деня. Те са с ниско съдържание на калории, с високо съдържание на фибри и имат антиоксиданти, важни в борбата с различни болести.
Проучване на Американската сърдечна асоциация показа връзка между по-високия прием на антиоксиданти, намиращи се в горски плодове, с по-ниския риск от сърдечен удар при млади жени. Гарнирайте ги със зърнени храни, овесени ядки или кисело мляко или ги смесете в смути.
6. Ленено семе
Ползите за здравето от лененото семе включват по-ниски нива на холестерола, на кръвната захар и дори превенция срещу рак на гърдата. Сложете в киселото мляко, смесете с овесени ядки или смелете на брашно.
7. Кисело мляко
То е друг отличен източник на протеин, богато е на калций и съдържа пробиотици, които помагат за поддържане на здрави черва и имунна система. Съчетайте с овесени ядки или с плодове за пълноценна закуска.
8. Чай
Черният, зеленият и белият чай съдържат антиоксиданти, но зеленият чай е може би най-здравословният. Според проучване той може да помогне за изгарянето на мазнини и за загубата на тегло.
9. Извара
Изварата е друг мощен източник на протеини. Тя е полезна колкото яйцата, но без мазнини. Изварата също така е богата на витамини от група В, витамин А и калций. Яжте я самостоятелно или смесете с плодове, яйца или зеленчуци.
10. Банани
Бананите са богати на калий и са чудесен старт за лека здравословна закуска или за междинно похапване. Те съдържат устойчиво нишесте, което не се усвоява от тялото и спомага за поддържането на храносмилането. Незрелите банани съдържат повече стойчиво нишесте от зрелите, които имат повече естествени захари.