Северното сияние е сред най-зрелищните гледки, които природата може да ни предложи.

Дори експертите не винаги могат да предвидят точно кога и къде могат да се видят светлините, но най-добрият ви залог да ги хванете е през зимата в някои полярни райони.

Според експерти Феърбанкс в Аляска, Уайтхорс, Йелоунайф и Чърчил в Канада, Исландия и Северна Норвегия, се смятат за от най-добрите места в света, за да видите Северното сияние.

Кога обаче да ги посетите?

Аляска

В Аляска Феърбанкс е популярно място за туристите, търсещи красотата на северните светлини, благодарение на международното си летище и доброто си местоположение.

Градът се намира на около 150 мили южно от Арктическия кръг, северно от Националния парк Денали, което го прави достъпно място, от което да пътувате.

Кога да отидете: от средата на август до края на април

Канада

Много части от Северна Канада са арена за aurora borealis, но едно от най-предпочитаните места е районът на Йелоунифе в северозападните територии на страната, който е разположен непосредствено под овала на Аврората.

Кога да отидете: От края на август до средата на април

Норвегия

Тромсе е една от най-популярните дестинации на Северна Норвегия за наблюдение на северното сияние. Отдалеченият архипелаг Свалбард пък предлага възможност да видите полярни мечки, арктически лисици и елени в допълнение към северното сияние.

Кога да отидете: От края на септември до началото на април

Гренландия

По-голямата част от Гренландия се намира в Арктическия кръг, което я прави основно място за наблюдение на северното сияние. Малкото градче Кангерлуссуак има международно летище, което го превръща в удобна дестинация за туристите.

Кога да отидете: От септември до началото на април

Финландия

В Лапландия - малко населения северен регион на Финландия, граничещ с Швеция, Норвегия и Русия, северните светлини са видими приблизително в 200 нощи, затова няма да сбъркате, ако отидете насам.

Кога да отидете: От началото на септември до края на март

Швеция

Националният парк Абиско в Швеция има репутацията на една от най-добрите дестинации за наблюдение на сиянието заради своя специфичен микроклимат - с по-малко валежи от други места в зоната на Аврора, което означава по-ясно небе.

Кога да отидете: От началото на декември до края на март

Исландия

Драматичните пейзажи на Исландия - сред тях полуостров Snæfelsness, ледниковата лагуна Jökulsárlón и плажът с черен пясък Reynisfjara - са зрелищни места, от които може да наблюдавате северното сияние. Лесно достижим с кола от Рейкявик, Национален парк Thingvellir е любим на туристите.

Кога да отидете: От началото на септември до края на април