Азиатските акции поскъпват днес след като инвеститорите бяха обнадеждени от изказването на американския президент Доналд Тръмп, който заяви, че преговорите с Китай “напредват”. В същото време цената на щатския лек суров петрол достигна 2.5-месечен връх, след като ОПЕК и останалите производители на суровината се съгласиха да намалят допълнително производството.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.5%, докато японският Nikkei добави 0.3%.

Австралийският основен индекс се повиши с 0.2%, южнокорейският Kospi се покачи с 0.8%, докато китайският Shanghai Composite и хонкогският Hang Seng нараснаха с 0.1% и 0.9% респективно.

Оптимистичният тон на Тръмп вчера бе достатъчен, за да предизвика изкупуване на акции, въпреки липсата на споразумение между Вашингтон и Пекин относно това дали действащите мита би трябвало да бъдат премахнати, като част от предварителната сделка за слагането на край на търговската война между тях.

Инвеститорите се надяваха, че двете страни ще достигнат компромис поне за избягването на най-големите им страхове – че САЩ ще пристъпи към налагането на допълнителни мита върху китайски внос на стойност около 156 млрд. долара.

Несигурността около сделката накара някои инвеститори да стоят отстрани в последните сесии, докато нервността преди излизането на данните за неселкостопанската заетост по-късно днес също би могла да ограничи ликвидността на пазара.

Инвеститорите също така очакват срещата на Федералния резерв през следващата седмица. Проучване на Ройтерс сред икономисти показа, че очакванията са Фед да остави основата си лихва без промяна на ниво от 1.50-1.75%.

Цените на петрола отстъпиха леко, но се движеха близо до върховете си от последните дни, след като основните страни износителки на петрол вчера се споразумяха да ограничат производството с още 500 000 барела на ден през първото тримесечие на 2020 г.

Подробностите около това как ограниченията ще бъдат разпределени между страните производителки на петрол, предстои да бъдат ратифицирани днес на среща във Виена между ОПЕК и държавите, които не са част от организацията.

“Пазарът все още не е отчел ограничението от 500 000 барела на ден, така че то ще бъде положително за пазара, ако бъде осъществено,” казва пред Ройтерс Тацуфуми Окоши, старши икономист в Nomura.

“Тъй като страните от ОПЕК обаче не са изпълнили напълно настоящото ограничение, пазарите вероятно ще трябва да изчакат и да видят какво ще се случи с новото ограничение,” добавя той.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 0.3% до 63.20 долара за барел, след като в четвъртък цената достигна най-високото си ниво от 28 ноември. Щатският лек суров петрол губи 0.2% до 58.31 долара за барел, но цената е недалеч от достигнатия вчера 2.5-месечен максимум от 59.12 долара за барел.

Споразумението съвпадна с първичното публично предлагане на саудитската държавна компания Saudi Aramco, която пласира книжата си на върха на предварително зададения ценови диапазон, набирайки 25.6 млрд. долара в най-голямото IPO в света.

На валутните пазари британският паунд поскъпна вследствие на нарастващата увереност, че изборите през следващата седмица ще осигурят на Консервативната партия парламентарното мнозинство, от което има нужда, за да осъществи брекзит.

Паундът скочи до седеммесечен връх от 1.3166 долара вчера и за последно бе на ниво от 1.316, отчитайки 1.6% ръста за седмицата. Паундът се оскъпи до 2.5-годишен връх спрямо еврото.

Еврото за последно се разменяше на ниво от 1.1108 долара, близо до едномесечния връх от 1.11165 достигнат в сряда.

Това спомогна за понижаването на доларовия индекс до едномесечно дъно от 97.356 вчера. Индексът за последно бе на ниво от 97.369.

Доларът се търгуваше на ниво от 108.72 спрямо йената, след като вчера записа понижение.