Азиатските акции поскъпват днес, подкрепени от ръста на Уолстрийт от петък след изненадващо добрите данни за заетостта в САЩ, въпреки че ръстът в региона бе ограничен от опасенията относно забавянето на темпа на растеж на икономиката на Китай, вследствие на продължаващата търговска война със САЩ.

Японският основен индекс Nikkei добави 0.4%, докато азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.3%. Австралийският основен индекс и корейският KOSPI отчитат ръст от 0.4% и 0.3%, респективно.

Китайският Shanghai Composite остана без промяна, докато хонконгският Hang Seng нарасна с 0.2%.

Индексите на Уолстрийт нараснаха близо до рекордно високи нива в петък, вследствие на силните данни за заетостта и на някои признаци на оптимизъм относно преговорите между САЩ и Китай. Индексът S&P 500 затвори на 0.2% от историческия си максимум, достигнат в края на ноември.

Изнесените в петък данни показаха, че през ноември заетостта в САЩ бележи най-голям ръст за последните 10 месеца, след като броят на заетите в сектора на здравеопазването се е увеличил, а служителите на General Motors се върнаха на работа след стачка.

“Тази икономика все още расте и чупи рекорди,” казва пред Ройтерс Крис Ръпки, старши финансов икономист в MUFG Union Bank. “Засега облаците на рецесията все още са далече, въпреки проблемните икономики по света и търговската война.”

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви в петък, че крайният срок 15 декември за налагане на нови мита върху китайския внос все още е в сила, но президентът Доналд Тръмп е доволен от развитието на преговорите.

Въпреки това инвеститорите смятат, че нещата могат да се променят, ако напрежението около търговията ескалира още, особено ако Тръмп пристъпи към налагането на планираните мита върху китайски внос на стойност 156 млрд. долара.

Пазарите до голяма степен допускат, че тези мита, които засягат и няколко потребителски продукта като мобилни телефони и играчки, няма да влязат в сила или поне ще бъдат отложени, предвид факта, че Вашингтон и Пекин се споразумяха през октомври да работят по търговската сделка.

Междувременно, износът на Китай се свива в четвърти пореден месец през ноември. Ръстът на вноса обаче бе счетен като евентуален признак, че стимулите, които Пекин предоставя през последните две години помагат за засилване на търсенето.

Доходността по щатските държавни облигации нарасна след силните данни за заетостта в САЩ в петък като лихвата по 10-годишните книжа се повиши до 1.843%.

Утре започва двудневната среща на Федералния резерв за определяне на паричната политика на централната банка на САЩ. Тя се очаква да подчертае устойчивостта на икономиката и да остави основната си лихва без промяна на ниво между 1.50% и 1.75%.

Цените на петрола се понижават, но се движат близо до върховете си от последните дни, след като ОПЕК и нейните съюзници се споразумяха за увеличаване на ограниченията върху производството с 500 000 барела на ден в началото на 2020 г.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняват с 0.5% до 58.92 долара за барел, недалече от достигнатия в петък 2.5-месечен връх от 59.85 долара за барел, докато тези на брента губят 0.3% до 64.21 долара за барел.

На валутните пазари, доларът запазва позиции като доларовият се движи около нивото от 97.715, а еврото се разменя почти без промяна срещу 1.1055 долара.

Доларът се търгува на ниво от 108.60 спрямо йената, също без промяна за деня.

Британският паунд се разменя срещу 1.3142 долара, недалече от седеммесечния връх от 1.3166, достигнат в четвъртък. Спрямо еврото, паундът днес поскъпна до 2.5-годишен връх от 84.07 пенса за евро.

Паундът бе подкрепен от очакванията, че Консервативната партия на премиера Борис Джонсън ще спечели мнозинство на предстоящите в четвъртък парламентарни избори и по този начин ще се сложи край на безизходицата около брекзит.