Средната възраст на хората, които купуват жилище в САЩ, е 47 години, като за последните четири десетилетия се е повишила с 16 години, показва проучване на Deutsche Bank.

През 1981 година средната възраст на купувачите на имоти отвъд Океана е била 31 години, а само за последните 10 години след финансовата криза е нараснала с 8 години. До голяма степен тази тедненция може да бъде обяснена с оттеглянето на младите американци от пазара - хората, които обикновено извършват покупката на първото си жилище.

В големите градове, които през последните години стават все по-привлекателни за младите семейства, цените на недвижимите имоти буквално се "изстреляха" нагоре през последните години. Наличните оферти на пазара са силно ограничени, а младите хора се "конкурират" с по-възрастните, които все по-често предпочита да избират мястото, на което да се пенсионират.

Освен това голяма част от строителните компании предпочетоха да се фокусират върху по-скъпите сегменти от пазара, където и печалбата за тях е по-висока. Което създаде сериозен дефицит в сектора на евтините жилища, предпочитани от младите семейства.

Средният годишен доход на купувачите също се увеличава, показват данните на Американската асоциация на имотните агенции. През 2018 година той достига 93 000 долара, което е доста над средния за страната (около 62 000 долара). Това означава, че само хората, които изкарват повече от средната заплата, могат да си позволят покупката на нов дом.

Младите американци страдат и от увеличаващото се бреме на студентските кредити. 83% от участниците в анкета на имотната асоциация твърдят, че именно изплащането на студентските заеми е забавило решението им за покупка на собствено жилище. Това важи в особена степен за хората, родени през 80-те години на миналия век.

Анализаторите, цитирани от Marketwatch, обаче смятат, че в следващите няколко години балансът между търсенето и предлагането на имотния пазар в САЩ може да се подобри. Според прогнозите на кредитната компания TransUnion между 2020 и 2022 година на ипотечния пазар ще навлязат поне 8.3 милиона купувачи на жилища в резултат на високата заетост, ниските лихви по ипотечните заеми и повишаващите се заплати.

Освен това желанието за покупка на собствен дом сред представителите на т. нар. "поколение Z" (хората, родени след края на 90-те години на миналия век) е по-високо отколкото при милениалите (родените от началото на 80-те до края на 90-те). Очаква се именно те да бъдат двигателя на следващия голям ръст в търсенето на имоти в Съединените щати.