Турция в момента довършва работата по план, който ще облекчи правилата за внос на злато в страната, която е един от най-големите потребители на благородния метал.

Министерството на финансите изготвя промени, които ще позволят сертифицирането и стандартизацията на скрап от злато и нерегистрирано злато, което хората носят при влизане в Турция, информира Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Министерството работи заедно с Фондовата борса в Истанбул по плана, който включва и регистрацията на злато, внесено без сертификация от Лондонската асоциация на пазара на благородни метали (LBMA), според същите източници, пожелали анонимност.

LBMA е международна търговска организация, която задава стандартите за световната търговия с благородни метали - от чистота и произход до начина, по който се търгува с кюлчетата. Истанбулската фондова борса, която е единствената в Турция и контролира местния пазар на благородни метали и диаманти от 2013 г., е член на LBMA.

От министерството на финансите и от борсата са отказали коментар пред Bloomberg.

За страна, която добива една малка част от златото, от което има нужда, за да покрива местното търсене, привличането на по-големи количества от благородния метал от чужбина е единственият начин да задоволи нуждите на бижутерите и на домакинствата, които отдавна разчитат на златото в трудни времена.

Турците традиционно подаряват злато на най-различни събития - от сватби до церемонии по обрязване, а търговците на Капалъ Чарши, който е един от най-старите покрити пазари в света, обикновено плащат наема си в злато.

С оглед на поскъпването на метала в условията на несигурност през тази година, бижутерската индустрия в Турция беше една от малкото, които отчитат ръст в търсенето на злато през миналото тримесечие, според Световния съвет по златото.

Страната преработва скрап от злато в бижута, които се продават навсякъде в Близкия изток.

Като цяло търсенето на злато в Турция нараства с 3.7% на годишна база през първите девет месеца на 2019 г.

Планът на министерството на финансите ще позволи на Турция да подобри спазването на законодателството, свързано със златото и да го приведе в съответствие с международните практики, според източниците на Bloomberg.

Турция създаде Истанбулската златна борса през 1993 г., с което помогна за това местните цени да се движат в тон с международните. Това също така наложи международни стандарти по отношение на чистотата на внасяното злато.

Впоследствие борсата беше закрита със създаването на пазара на благородни метали и диаманти като част от Истанбулската фондова борса.