Rosseti - националната електроразпределителна компания на Русия, тества нова система за плащане на сметките за ток, базирана на блокчейн технология на Waves.

Waves Enterprise - блокчейн звеното на руския стартъп Waves, посочва чрез публикация в блога си, че пилотната програма включва 400 домакинства в два руски административни региона.

В следващата фаза, която се очаква да стартира в началото на 2020 г., областите Калининград и Свердловская, в които живеят общо 5.3 млн. души, ще стартират с използването на системата, предава CoinDesk.

Следващата стъпка ще бъде разгръщане на територията на цяла Русия, посочват от Waves Enterprise.

Системата ще достъпва данните от електромерите в домовете на хората, като съхранява и разпределя потребителските плащания между компаниите, произвеждащи електричеството и тези, опериращи електропреносната мрежа, сочи обявлението.

Цялото начинание цели да направи отчитането на сметките за ток по-прозрачни и да намали задълженията по неплатените сметки за електричество на руските домакинства, които достигат 1 2.5 млн. долара през 2019 г.

Домакинствата ще могат да виждат колко електричество са потребили чрез приложение, като ще имат избор между различни тарифи, като нощна и дневна например, сочи обявлението.

90% от блокчейн бизнеса в Китай има една и съща целПовече от половината блокчейн компании в Китай са базирани в провинцията Гуандун, в близост до Шънджън, наричан Китайската силициева долина

Ключов фактор за избирането на Waves Enterprise е това, че компанията е базирана в Русия, посочва съветникът на председателя на Rosseti Сергей Семериков.

„Вярваме, че системата трябва да бъде разработена на частен блокчейн и на платформа от нашата страна, отговаряща на нашите изисквания за защита на данните и криптографията“, казва той в изявление.

Партньор в пилотния проект е и най-голямата частна руска банка Alfa Bank.

В близкото минало от Rosseti обявиха друг локален блокчейн проект в колаборация с Gazprombank и фонда за рискови инвестиции Digital Horizon.