Азиатските акции поскъпнаха до осеммесечни върхове днес, след като евентуална сделка в последния момент между САЩ и Китай и вероятна победа на Консервативната партия на изборите във Великобритания разсеяха част от тъмните облаци на световния хоризонт.

Двойната доза облекчение се отрази негативно на активите убежища, като държавните облигации и японската йена, и накара пазарите да ограничат очакванията си за нови понижения на лихвите в световен мащаб.

“Инвеститорите по света получиха два от най-големите подаръци от коледния си списък и трябва поне за известно време да оценяват това,” казва пред Ройтерс Шон Калоу, старши валутен анализатор в Westpac.

“Глобалните борсови индекси, като MSCI World, би трябвало да реализират нови рекорди, а британският паунд може да поскъпне до над 1.36.”

Паундът се оскъпи до най-високото си ниво от средата на 2018 г., след като предварителните резултати от изборите вчера изключиха шокираща победа на лейбъристите, от което инвеститорите се притесняваха.

Премиерът Борис Джонсън изглежда ще получи мнозинство в парламента, което ще му позволи да осъществи брекзит, въпреки че търговските преговори с ЕС се очаква да продължат с месеци.

За последно паундът поскъпваше с 2.3%, до 1.3460 спрямо долара, а спрямо еврото достигна най-високото си ниво от средата на 2016 г.

Преди това щатските пазари вече бяха обхванати от еуфория, което повиши индексите на Уолстрийт до нови рекордни нива. Reuters информира, че САЩ са се съгласили да намалят част от митата върху китайски стоки и да отложат част от новите мита като част от първата фаза от търговската сделка.

Китай пък се е съгласила да закупи селскостопанска продукция от САЩ на стойност 50 млрд. долара през 2020 г. като част от сделката, според запознати източници.

“Ако САЩ понижи настоящите мита, както се говори, това не е нещо, което пазарите са отчели и можем да видим допълнителен ръст при акциите,” казва Норихиро Фуджито, старши инвестиционен анализатор в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities в Токио.

“Консервативната партия изглежда печели голяма победа и най-накрая виждаме ясна посока за брекзит след безизходицата от последните три години.”

В Азия японският индекс Nikkei се повиши с 2.4%, до 14-месечен връх, докато шанхайският индекс на сините чипове CSI300 нарасна с 1.4%.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI добави 1.5%, достигайки най-високото си ниво от края на април.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 нараснаха с 0.4% - до нов връх, докато тези на EUROSTOXX 50 се повишиха с 0.9%. Фючърсите на индекса FTSE губят 0.2%, вероятно защото пазарите вече бяха отчели победата на консерваторите.

Вчера индексите на Уолстрийт отпразнуваха новината за търгоското споразумение с нови рекорди. Dow Jones записа повишение от 0.79%, докато S&P 500 нарасна с 0.86%, а технологичният Nasdaq затвори с 0.73% нагоре.

Това беше лоша новина за облигациите, като лихвата по 10-годишните щатски държавни книжа скочи до 1.91% и вече отчита повишение от 12 базисни пункта само за две сесии.

Другите активи убежища също пострадаха, като йената поевтинява спрямо повечето валути. Доларът поскъпна допълнително до 109.60 йени, след като вчера се оскъпи с 0.7%.

Щатската валута обаче не се справя толкова добре като цяло, тъй като и паундът, и еврото получиха подкрепа от предварителните резултати от изборите във Великобритания. Еврото добави 0.4%, до 1.1176 долара, а доларовият индекс се понижи до 96.792.

Доларът също така губи спрямо китайския юан, падайки до 18-седмично дъно, тъй като евентуално търговско споразумение ще облагодетелства експортно ориентираната китайска икономика. Доларът за последно се разменяше срещу 6.9607 юана, след като вчера падна с 1.2%.

Избягването на активите убежища остави цената на златото без промяна на ниво от 1 467.60 долара за тройунция.

Цените на петрола се повишиха вследствие на надеждите, че търговска сделка ще подкрепи растежа на световната икономика, а оттам и търсенето.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха с 31 цента, до 59.49 долара за барел, докато тези на брента добавиха 42 цента към цената си, до 64.62 долара за барел.