Въпреки че съм израснала в САЩ, в семейство, говорещо на английски език, някои корейски думи бяха невъзможни за избягване. Една от първите думи, които научих, беше “нунчи” (произнасяща се нуун – чии), което буквално означава „да измериш на око”.

5000-годишното изкуство на „нунчи” представлява начин точно да се преценява какво мислят и чувстват хората.

Така започва материала си за CNBC Юни Хонг, журналист и автор на книгата „Силата на нунчи: Корейската тайна за щастие и успех”.

Човек с „бързо” нунчи, пище Хонг, може светкавично да оцени цялостното настроение и характер на взаимоотношенията и йерархията във всяка дадена социална обстановка, така че да реагира по най-подходящия начин.

Нунчи печели пари

В Корея нунчи се смята за суперсила. Това е не само тайна за щастлив живот, но и метод, който помага за успех на работното място и повишаване на доходите.

Нунчи е нещо, което се придобива и не е във възможностите само на хората, родени с него.

За целта трябва да се следват редица правила, като загърбване на предразсъдъците (за да можете да наблюдавате ефективно обстановката) и четене между редовете (тъй като хората често не казват това, което мислят).

Но има едно конректно правило, което е особено важно, ако искате да печелите пари – никога не изпускайте възможността да си замълчите. Защо? Защото, ако имате търпение, на повечето от вашите въпроси ще бъде отговорено, без да се налага да казвате и дума.

Това може и да звучи странно за някои хора, особено на фона на шумното говорено, белязало съвремието, отличаващо се най-вече в западния свят. Така или иначе, всеки с богат опит в преговорите ще ви каже, че мълчанието обикновено дава предимство.

Нунчи в преговорите

Нека вземем за пример Теа – тя се среща с шефа си, за да иска повишение на заплатата. Тея е получила предложение за повишение, но новата й заплата все още не е уточнена.

Опитен преговарящ би казал на Теа да разбере какъв е диапазонът на възнаграждението в главата на шефа, преди да започнат да говорят за цифри. Това съвпада с правилата на нунчи за мълчанието. Ако слушате внимателно, събеседникът ще ви даде цялата необходима информация, още преди да сте започнали да питате.

Теа знае от предходни наблюдения, че шефът й обича да бъбри и е общителен. (Ако в стаята стане прекалено тихо, обикновено той разцепва мълчанието, казвайки нещо на всеослушание.)

Поради това Теа сяда и просто казва: „Бих искала да обсъдим увеличение на заплащането по повод настоящото повишение.”

След това тя спира да говори, което провокира шефът й да започне да прави това. „Предполагам сте се вкиснали, че не ви дадохме 3% увеличение през миналата година”, казва той.

Теа е изненадана, тъй като за първи път разбира, че е трябвало да получи увеличение на заплатата още миналата година, но въпреки това остава безмълвна.

Това кара шефът й да продължи да говори. „Ок, това е разбираемо. Две години на повишение би означавало 6%, но какво да правим отвъд това? Хмм..”, продължава той.

Отново Теа не казва и дума. Шефът продължава: „Имам предвид, че не можем да ти плащаме шестцифрена сума (на година). Това е 25% по-високо спрямо най-високопоставения член на екипа ти”, добавя шефът.

Бинго! Това е отговорът, който търси Теа. Без да осъзнае, шефът й разкрива диапазона на заплащането, който е в главата му. Долната граница е 6% увеличение, а горната сума от 80 хил. долара на година. (Теа изчислява заплатата на най-високопоставения член на екипа й на база информацията за шестцифрената сума, което означава 100 хил. долара.)

Теа знае, че компанията ще извади на масата по-ниска, но приемлива оферта, което се случва.

В крайна сметка, тя получава 20% увеличение. Тъй като шефът й без да иска е разкрил тавана на заплащането, Теа знае, че не е подценила сама заплатата си в конкретния момент.

Малката победа си остава преди всичко победа

Разбира се, горепосоченият пример не може да работи във всяка ситуация.

Най-богатите германски фамилииВ тях фигурират познати лица. Те са собственици на добре известни у нас компании, като Lidl, BMW, Continental и др.

Така например, ако се опитвате да договорите цената на целан от вас имот, използвате всичките си сетива, за да разчетете обстановката, поддържайки вербален минимализъм, пак няма гаранция, че ще постигнете успех.

Ако продавачът не е склонен да преговаря за цената, нищо няма да ви помогне в конкретната ситуация. Но все пак ситуацията води до малък успех – брокерът ви вече знае, че не се впечатлявате лесно.

В резултат на образа, който сте си създали, вече се намират в много по-силна позиция за бъдещи огледи на жилища, които брокерът ще ви покаже.

Доверете се на своето нунчи и бъдете силен, мълчалив тип човек. Най-шумният човек в преговорите не винаги побеждава.

Оставете място чрез мълчание, което да бъде запълнено от вашите събеседници.