Японското правителство одобри увеличение на разходите за отбрана за осма поредна година.

Така парите, отделяни от Япония за отбрана, достигнаха до рекордно равнище с оглед покупката на щатски стелт изстребители, ракети прехващачи и друга техника, целяща да отговори на въоръжаването на Северна Корея и Китай.

Японският бюджет за отбрана ще нарасне с 1.1% до рекордните 5.31 трилиона йени (48.56 млрд. долара през следващия едногодишен период, започващ от 1 април 2020 година, предава CNBC.

Парламентът, в който доминира партията на премиера Шиндзо Абе, Либерална Демократична Партия, ще гласува предложения план през следващата година.

Въпреки че конституцията на страната забранява купуването на оръжия за нападение, Япония има един от най-големите бюджети за отбрана в света.

Разходите за отбрана скачат с около 15% през последните близо 10 години, провокирани от модернизацията на армията в съседен Китай.

България с най-висок ръст на разходите за отбрана в НАТОКой колко плаща за отбрана в НАТО?

По-голямата част от настоящите разходи за отбрана на Япония са свързани с доставка на оборудване от американски компании.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп благодари на Абе, че купува щатско оборудване, което спомага за понижаване на търговските търкания между двете страни.

Покупките през следващата година ще включват девет стелт изстребители F-35 на компанията Lockheed Martin.

Японското Министерство на отбраната ще похарчи над 1 млрд. долара, за да подобри системата си за защита от балистични ракети, включително за закупуване на ракети от ново поколение на компанията Raytheon, които могат да свалят ракети в космоса.