Кога човекът най-накрая ще започне да живее вечно и какви технологии ще му помогнат да постигне това? Тази тема е една от много, които вълнуват чуждестранните футуристи.

Митио Каку

Физик, популяризатор на науката и един от авторите на теорията за струнитеq дели безсмъртието на цифрово и генетично. Под цифрово безсмъртие той разбира всичко, свързано с нашия живот, което ще бъде преведено в цифров формат: имейли, страници в социалните мрежи, лични дневници, снимки и т.н. Т.е. създава се цифрово копие на всеки човек, което може да говори, мисли и да споделя спомени.

Генетичното безсмъртие представлява следното. Защо автомобилът старее? Заради двигателя. Същото е и с човека. Остаряването се осъществява на генно ниво. И ние се учим да поправяме „авариите“. Ако успеем докрай, ще решим въпроса с безсмъртието.

Рей Курцвейл

Изобретателят и футурист, както и технически директор на Google, е съгласен, че ще ставаме все по-небиологически същества. До момента, в който небиологическата част от нас надделее над биологическата и последната загуби значение.

Битката за безсмъртие - индустрия за 600 млрд. долараЕдна от най-големите инвестиционни възможности през идното десетилетие ще бъдат компаниите, които работят за отлагане на човешката смърт

Ще имаме небиологически тела. Ще можем да ги създаваме с помощта на нанотехнологии. Ще създаваме виртуални тела и виртуална реалност, която ще бъде напълно реалистична. Ще можем да избираме как да създаваме нови тела. Ще ги променяме. Ще чувстваме своето виртуално тяло като собствено. Виртуалния живот – като истински.

Освен че животът радикално ще стане по-дълъг, ще можем значително да разширим своите възможности. Ще можем да изследваме милиони виртуални реалности.

Иън Пиърсън

Постиженията в областта на медицината вече претендират за това, че може да се контролира развитието на болестите на главния мозък с помощта на импланти. С развитието на нано- и биотехнологиите, а също така IT-индустрията, се появяват неголеми, но мощни датчици.

Нашето разбиране за невробиология стремително расте, казва футуристът от Великобритания. Той смята, че е напълно възможно нашият мозък да стане свързан с външни IT-системи.

Според Пиърсън като начало може да се замени и подобри паметта и да се възстановят елементи, които отговарят на чувства и емоции, а след това да се премине към козметични подобрения, например повишаване на нивото на интелигентност.