Хората, които пият до 25 чаши кафе дневно, не са по-застрашени от сърдечен удар.

Това твърди проучване сред над 8 хил. души във Великобритания, осъществено от организацията British Heart Foundation (BHF), предава CNBC.

Предишни проучвания свързваха пиенето на кафе с уврежданет на артериите, които изпомпват кръв от сърцето към останалите части на тялото.

Когато артериите се втвърдят, сърцето бива изложено на по-голямо напрежение, което увеличава риска от сърдечен удар.

Но новото проучване, представено по време на конференция на Британското сърдечно-съдово общество, твърди, че след изследване на сърцата на 8 412 души, твърдението, че кафето увеличава рисковете за сърцето, излизат неверни.

В рамките на проучването пиенето на кафе се категоризира в три отделни групи: тези, които пият по-малко от една чаша кафе дневно, тези, които пият между една и три чаши на ден, и тези, които пият над три чаши на ден.

Хората, които консумират над 25 чаши кафе на ден, са изключени от изследването, но от организацията твърдят, че увреждането на артериите няма връзка с пиенето на кафе, дори когато то е в такива големи количества.

Битката за безсмъртие - индустрия за 600 млрд. долараЕдна от най-големите инвестиционни възможности през идното десетилетие ще бъдат компаниите, които работят за отлагане на човешката смърт

През 2018 г. проучване сред около половин милион британци твърди, че тези, които пият кафе, са изложени на по-нисък риск от смърт спрямо тези, които не пият кафе. Изследването проследява здравословното състояние на участниците в продължение на 10 години.

Друго проучване твърди, че субстанциите в кафето могат да подобрят начина, по който тялото използва инсулина, което би намалило вероятността от появата на диабет.