Финландия зае първото място в класацията на най-щастливите страни в света.

В тази малка северна държава 99% от населението ходи на сауна поне веднъж седмично, а елените се скитат свободно по улиците на малките градове.

Bright Side подбра 13 интересни факта за Финландия:

1. Финландците прекарват много време на открито

Около 70% от територията на Финландия е покрита с гори. Ето защо финландците се чувстват комфортно в гората.

Те се чувстват защитени, когато са заобиколени от природата и това ги успокоява. Прекарват много време на открито, а също така редовно правят туристически преходи и карат колела.

2. Безплатна питейна вода

Финландия често се нарича "земята на хилядата езера". Тези езера се появяват в резултат на последната ледникова епоха, завършила преди около 10 000 години.

Водата в тях е толкова чиста, че можете да я пиете директно, без да се нуждае от допълнителна обработка. Почти всеки ресторант ще ви предложи бутилка вода безплатно, дори и да забравите да попитате сервитьора за това.

3. Помощи се изплащат до навършване на 17-годишна възраст на детето

Родителите получават обезщетение за дете в размер на около 100 евро на месец във Финландия. Тя се увеличава леко за всяко следващо дете, родено в семейството и се изплаща, докато то стане на 17 години.

По-голямата част от родителите предпочитат да не използват парите и да ги спестят, за да оставят прилична сума на своя син или дъщеря. След раждането родителите получават от държавата всички необходими неща за бебето.

В специалните картонени кутии се съдържат 64 различни предмета, включително дрехи, памперси, играчки, както и цялата необходима информация за грижата за новороденото.

4. Най-добрата пица в света

Всичко започва със Силвио Берлускони - италианския премиер, който заявява, че не обича финландската храна. Три години по-късно Финландия печели международния конкурс за пица, като изпреварва Италия и представя известната си „Пица Берлускони“ с еленско месо.

5. Тази страна е един от световните лидери в рециклирането на боклук

Финландия се придържа към кръговата икономика, която дава възможност да се използват всички налични на обществото ресурси с минимално количество отпадъци.

99% от битовите отпадъци се рециклират или изгарят, което впоследствие генерира енергия. 9 от 10 пластмасови бутилки се рециклират, същото важи и и за стъклените изделия, където процентът на рециклирания продукт е още по-висок.

6. Има високо ниво на обществено доверие в полицията

Особеността на финландската полиция е, че организационно тя представлява едно цяло, а не няколко отделни структури, както в повечето страни по света. Това се прави, за да се противодейства на възможните опити на всяка група управляващи кръгове да я монополизират и да й повлияят.

Както показва практиката, това е едно от най-добрите решения на финландското правителство, защото почти 90% от финландците вярват на полицията.

7. Съществуват много видове странни спортни състезания

Спортът е неразделна част от живота на финландците. Освен добре познатите спортове, тази страна е измислила състезания, като носене на съпруги, хвърляне на мобилни телефони, лов на комари и други.

8. Това е първата държава в света, която дава право на всеки гражданин да има достъп до интернет

През 2010 г. Финландия се превърна в първата държава в света, в която списъкът с граждански права включва правото на достъп до интернет.

Правителството официално задължава доставчиците на интернет да предоставят на населението високоскоростен (широколентов) интернет и да се уверят, че жителите, които не са имали интернет връзка към момента на приемането на закона, ще получат такава.9. Бащите прекарват повече време с децата си, отколкото майките

В страната бяха приети редица закони, възлагащи по-активно участие на бащите в живота на децата. Например отпускът по бащинство може да продължи 9 седмици, като 70% от средната заплата на бащата му се изплаща през това време.

Това превърна Финландия в първата държава в света, в която бащите играят най-голяма роля в грижата за децата.

10. Финландия заема второ място в света по консумация на кафе

Според Международната кафе асоциация всеки финландец консумира 26.5 килограма кафе годишно. Така наречената пауза за кафе (kahvitauko) по време на работа или в училище е свято нещо за финландците и винаги трябва да има достатъчно време за нея.

11. Селото на Дядо Коледа

Малко селце в Лапландия, наречено Джулупуки (Дядо Коледа на финландски), е отворено за посещение през цялата година. Финландският Дядо Коледа дори има истински паспорт, а името на съпругата му е Джулумури.

Защо във Финландия няма бездомници? Стратегията, която скандинавската страна прилага, е щедра, но ефективна

12. Безплатно образование

Финландското образование изисква добро владеене на английски и финландски езици, което след това се доказва чрез полагане на международни изпити.

Образованието в държавните институции - както в училищата, така и в университетите, е безплатно за гражданите на ЕС, а образованието в тази страна се счита за едно от най-добрите в света.

13. Философията на щастието: Sisu

Думата Sisu няма буквален еквивалент на останалите езици, но често се превежда като стоическа решителност, храброст и упоритост. Sisu е пълно спокойствие, жизнена енергия, сила и емоционален самоконтрол.

Тази концепция прераства в цяла философия и се превръща в особен начин на живот на жителите на страната през 20 век. Sisu във възпитанието на децата реализира идеята, че хлапето може да направи всичко.