Повечето автопроизводители разполагат с писти за тестове.

От Toyota обаче са решили да издигнат тази идея на изцяло ново ниво, като трансформират бивш завод в град, където хората ще могат да живеят, работят и изследват мобилността.

Toyota Woven City е изследователска "паничка" с площ от 175 акра, която съдържа всички най-популярни думи в технологичния сектор в момента.

Строителството се очаква да започне през 2021 г., като дизайнът е дело на компанията на датския архитект Бярке Ингелс BIG, която стои зад дизайна на най-новата централа на Google и на Two World Trade Center.

BIG и Toyota вече са работили по дизайна и начина, по който ще функционира градът. Придвижването ще се осъществява в три вида ленти. Първият вид ще бъде за автономни автомобили, а вторият за устройства за лично придвижване, като велoсипеди и тротинетки.

Третият вид ще е парк, който ще предоставя възможност за желаещите да се придвижват пеша. Тези типове ленти за придвижване ще бъдат из целия град, за да помагат на хората да стигат, до където поискат с предпочитания от тях начин на транспорт.

Снимка: Toyota

Това място няма да е само на Toyota. Президентът и главен изпълнителен директор на компанията Акио Тойода заяви по време на Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас, че ще бъдат поканени изследователи и партньори, които да провеждат експерименти в новия град.

Снимка: Toyota

Градът на бъдещето ще включва традиционни японски къщи от дърво, които ще бъдат оборудвани с фотоволтаични панели. Освен това тези жилища ще бъдат дом на експерименти с изкуствения интелект и с роботи.

Предвижда се те да се грижат за неща, като изхвърлянето на боклука, настройването на температурата на хладилниците и дори проверката на здравето на жителите.

Снимка: Toyota

Автономните превозни средства Toyota E-Pallet, които бяха представени преди няколко години, ще обслужват града и ще сформират комплекс за търговия на дребно на колела. Те ще се събират на градския площад, създавайки търговски център, което ще наподобява фермерски пазар или фестивал на камиони за храна.

Снимка: Toyota

Под земята ще има водородни клетки за съхранение на електроенергия и система за филтриране на водата. Това също така ще бъде мястото, откъдето до домовете ще се доставят най-различни неща, вероятно посредством армия от малки роботи или конвейрни ленти.

Снимка: Toyota

Изграждането на цял град, в който хората да живеят, да работят и едновременно с това да се провеждат научни изследвания, звучи налудничаво. Независимо дали е така или не, това е интересен експеримент във връзка с това как може би ще се строят градовете на бъдещето.