Краят за една от най-популярните операционни системи в света дойде. Поне когато става дума за официална поддръжка.

От днес (вторник, 14 януари) Microsoft спира поддръжката на Windows 7, единадесет години след дебюта на операционната система, предава CNN.

За потребителите това означава, че повече няма да получават обновления и пачове, свързани със сигурността.

Промените ще засегнат стотици милиони потребители, тъй като над 1/3 от персоналните компютри по света използват именно Windows 7, сочат данните на NetMarketShare.

Това е малко под броя потребители, разчитащи на операционната система Windows 10, която се ползва от около половината персонални компютри по света.

Windows 10 е инсталиран на 900 млн. устройства, сочат последните данни на Microsoft.

От компанията посочват, че потребителите на Windows 7 ще могат да продължат да използват компютрите си и след спирането на поддръжката.

От компанията предупреждават обаче, че машините с тази операционна система ще са изложени на висок риск за заразяване с вируси или друг зловреден софтуер.

Microsoft насърчава хората да обновят операционната си система до Windows 10 за 139 долара или да купят ново устройство, което да поддържа софтуера, ако компютърът им е на повече от три години.

Путин все още използва Windows XPПрезидентът на Русия Владимир Путин разчита на компютър, който използва стара версия на операционната система Windows.

Когато компанията пусна на пазара Windows 10 преди четири години, проведе кампания за безплатно обновяване на стария Windows 7 до новата версия.

Подобно на останалите производители на операционни системи, Microsoft редовно спира поддръжката на по-старите си продукти.

Windows 8 остана без поддръжка през 2016 г., а Windows XP – през 2014 г. Windows 10 дебютира през 2015 г.