Ярослав Сурис е завел дело срещу сайта за възрастни Pornhub от името на всички глухи мъже и жени по света, които може би са изпадали в неговата ситуация – да гледат порнографско съдържание без субтитри.

Не са много хора, които гледат съдържанието на Pornhub с големи очаквания за фабулата, но Сурис изглежда е един от тях.

Според него е невъзможно човек да се наслади на видеата, ако не чува диалога между участниците и всичко останало.

В продължение на няколко месеца Сурис опитал да гледа множество видеа. Всичките те обаче били без субтитри.

Според него Pornhub нарушава Закона за американците с увреждания от 1990 г., като не предлага услуга за хората, които не могат да чуват или имат затруднения със слуха.

Pornhub предлага и видеа със субтитри, но те не са много. Сурис настоява за парични щети, граждански наказания и глоби срещу порнографската компания.

Това е поредното дело на Сурис, който през последната година е подал множество жалби за липсата на субтитри.

Той има заведено дело и срещу New York Post през 2019 г., тъй като на уебсайта на вестника има видеа без субтитри, пише interestingengineering.com.

Ярослав Сурис, който се изявява като един вид активист, е отдавнашен познайник на съдилищата. Министерството на правосъдието на САЩ го нарича Софтуерния пират, тъй като той нарушава авторските права на множество скъпи софтуерни пакети, като прави копия и след това ги продава на занижени цени през 2002 г.

За това си деяние е осъден на 14 месеца домашен арест, а съдът му разпорежда да заплати 290 556 долара.

Да защитава правата на глухите и да продава софтуер на занижени цени изглежда е любимо занимание на този човек от Бруклин. Засега обаче остава неясно как ще се развие най-новото съдебно дело, заведено от него.