Преди месец и половина започнахме не само нова година, но и ново десетилетие. А то донесе много нови постижения, открития и обещания за едно по-различно бъдеще.

В началото на 2010 г. iPhone още беше недостижим, не знаехме какво е криптовалута или самоуправляващ се автомобил, а повечето дизайнерски вдъхновения бяха само на хартия.

Какво се промени в дизайнерския свят от 1 януари 2010 г. досега? Ето една класация на Architectural Digest.

Смъртта на Заха Хадид

Считана за един от най-влиятелните архитекти в света, ненавременната смърт на Хадид през 2016 г. ни лиши от нейния неизмерим талант и визия.

Едва 65-годишна, смъртта на Хадид принуди света на дизайна да докаже, че върхът на нейния визионерски поглед никога няма да бъде напълно реализиран, въпреки че наследството й живее в архитектурни шедьоври, като научния център Phæno в Германия или Центъра на Хайдар Алиев в Баку, Азербайджан.

Прераждане на Ground Zero

След 11 септември светът се чудеше какво ще стане с разрушените кули в центъра на Манхатън. Ground Zero се формира като зона, която символизира събитията и се утвърди като мемориал.

От 2013 г. насам множество проекти придават ново значение на района; сред тях са Световният търговски център на SOM, музейният павилион на Snøhetta 9/11, Oculus на Сантяго Калатрава, мемориалните басейни на Майкъл Арад и ландшафтният дизайн на Питър Уокър.

Instagram

Раждането на най-популярното в света приложение за споделяне на снимки в началото на десетилетието оказа неизмерим ефект върху дизайна, коренно промени това как събираме вдъхновение, как научаваме тенденциите и как архитектите и дизайнерите привличат нови клиенти.

Платформата също така даде начало на естетиката в Instagram, роди нови понятия, нови идоли и промени начина, по който споделяме деня си.

#MeToo в архитектурата

Когато движението #MeToo разкри истини за сексуално посегателство и злоупотреба с власт в развлекателната индустрия, беше само въпрос на време това да излезе наяве и в света на дизайна. Пет жени излязоха с истории, в които подробно се описва предполагаемият сексуален тормоз от архитекта Ричард Майер.

ISIS и унищожаването на Палмира

Полагайки усилия за заличаване на всички доказателства за неислямска история, ISIS окупира и унищожи съкровищни ​​структури в древния град Палмира в Сирия, като храма на Бел, храма на Баал Шамин, колоните в Долината на гробниците и Триумфалната арка.

Докато природните бедствия и изменението на климата заплашват други исторически обекти по света, умишленото унищожаване на древния археологически обект е пагубна загуба за архитектурната общност.

Чанта IKEA на Balenciaga

Френската модна къща направи бум през 2017 г., когато пусна чанта за 2 145 долара, която поразително прилича на синята FRAKTA. И въпреки че това не беше официално сътрудничество като онези, които шведският търговец на мебели представи оттогава (с Вирджил Абло, Том Диксън и Колет), този модел даде началото на гениални партньорски проекти и спечели много фенове.

Откриване на Hudson Yards

Град в рамките на един град, Hudson Yards в Ню Йорк събра големи имена в архитектурата и се очаква да бъде най-големия проект за частни недвижими имоти в историята на Съединените щати, когато бъде завършен.

С колекция от жилищни и офис кули, закрит мол, сценично пространство, хотел и ресторанти, мегаструктурата, която отвори врати през март, включва проекти на Кон Педерсен Фокс; Дилър Скофидио + Ренфро; Фостър + Партньори; и Томас Хедървик.

Пожарът в Нотр-Дам

Миналият април любимата на Париж катедрала Нотр-Дам се запали, като готическата църква, която е на 850 години, почти рухна. Катедралата е един от най-добрите примери в света на френската готическа архитектура и макар да е била ремонтирана и обновявана частично през вековете, днес възстановяването й трябва да започне на съвсем различно ниво.