Азиатските пазари на акции се борят, за да се стабилизират днес, след като инвеститорите се вкопчиха в надеждите, че Китай ще може да ограничи разпространението на коронавируса, въпреки че медийните заглавия съобщават за увеличаване на заразяванията и за нови смъртни случаи.

Пазарните нагласи бяха подпомогнати от проучвания, които показаха, че производствената дейност в Китай оправдава очакванията за януари, докато секторът на услугите дори бележи ръст, въпреки че това вероятно е било преди вирусът да се разпространи.

Появи се информация, че китайски провинции молят компаниите да не възобновяват работа до 10 февруари, което предполага, че активността ще получи сериозен удар този месец.

Засега пазарните нагласи получиха подкрепа точно навреме, след като Amazon обяви по-добри от очакваните продажби, което оскъпи акциите на компанията с 11% в следборсовата търговия и увеличи пазарната й капитализация с над 100 млрд. долара.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI успя да запише повишение от 0.2%, но все още губи 4% от началото на седмицата. Понижението от 2.3% вчера беше най-голямата еднодневна загуба от шест месеца, информира Ройтерс.

Японският Nikkei скочи с 1%, но въпреки това губи 2.5% за седмицата. Фючърсите на на индекса S&P 500 нарастват с 0.1%, след като късно вчера добавиха 0.5%.

Европейските борси се готвят да отворят с повишения, като фючърсите на EUROSTOXX 50 нарастват с 0.8%, а тези на FTSE с 0.7%.

Световната здравна организация вчера обяви извънредно положение в световен мащаб заради китайския вирус, който се разпространява към все повече страни.

Най-голямото притеснение е вероятността вирусът да достигне до страни с по-слаби системи на здравеопазване, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Инвеститорите обаче бяха окуражени от неговите коментари, че драстичните стъпки, които предприема Пекин, ще “обърнат посоката” и страната ще успее да овладее заразата.

Това помогна на Уолстрийт да възстанови загубите си, така че Dow Jones приключи с повишение от 0.43%, S&P 500 добави 0.31%, а технологичният Nasdaq нарасна с 0.26%. В следборсовата търговия фючърсите на NASDAQ скочиха с 1.3% вследствие на резултатите на Amazon.

Новините около вируса обаче остават мрачни, като китайската провинция Хъбей обяви ръст в броя на смъртните случай вследствие на болестта - с 42 до 204 към 30 януари.

Все повече авиокомпании ограничават полетите до и от Китай, а някои компании временно спират дейността си. Държавният департамент на САЩ посъветва гражданите на страната да не пътуват до където и да било в Китай.

От JPMorgan занижиха прогнозата си за ръста на световната икономика с 0.3% за настоящето тримесечие, което би трябвало да отрази ефекта от вируса.

Съдейки по подобни периоди в миналото, от инвестиционната банка обаче очакват след това да последва пълно възстановяване.

Продължаващите лоши новини около вируса поддържат интереса към държавните облигации, като доходността по 10-годишните щатски книжа се понижи с 9 базисни пункта за седмицата и е близо до четиримесечни дъна.

При валутите паундът запазва позиции, след като скочи вчера, когато Централната банка на Англия обърка пазарните очаквания, като не понижи лихвите.

Паундът за последно се търгуваше на ниво от 1.3096 спрямо долара - относително спокойно представяне, предвид факта, че днес е денят, в който Великобритания официално излиза от ЕС.

Доларът получи удар вчера, след като изнесените данни показаха, че щатската икономика е нараснала с най-бавни темпове на годишна база от три години и личното потребление намалява рязко.

Въпреки това доларът поскъпна леко спрямо йената днес до 109.07. Еврото се задържа на ниво от 1.1025 спрямо долара, докато доларовият индекс запазва позиции при 97.923.

Спот цената на златото нараства леко за седмицата до 1 572.11 долара за тройунция.

Цената на петрола нарасна заради закриване на къси позиции, след като преди това падна до най-ниското си ниво от три месеца с оглед на на заплахата коронавирусът да ограничи търсенето на горива.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпват с 1.11 долара, до 53.25 долара за барел, докато тези на брента бележат ръст от 90 цента до 59.19 долара за барел.