Канадският милиардер Лоурънс Строл ще придобие до 20-процентен дял в Aston Martin срещу близо 200 млн. паунда (263 млн. долара), информира Ройтерс.

Изпитващият затруднения автопроизводител набира средства, след като спадът в продажбите на компанията постави финансите й под натиск.

Цената на акциите на 107-годишната компания, известна с това, че е предпочитаната марка на филмовия герой Джеймс Бонд, падна, след като тя излезе на борсата през октомври 2018 г. и се включи късно на доходоносния SUV пазар.

Компанията ще набере общо 500 млн. паунда (652 млн. долара), в това число емисия права от настоящите основни акционери, докато започва работа по първия си SUV модел.

Aston Martin е водила преговори и с китайския автопроизводител Geely, според източници на Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Анди Палмът заяви, че Строл и консорциумът, който ще оглави, ще донесат няколко ползи на автопроизводителя.

“Той носи със себе си опита и достъпа до неговия отбор във Формула 1,” заяви Палмър пред Ройтерс.

“Говорили сме много в последните няколко години за това, че искаме да се развиваме в луксозния сегмент, а г-н Строл, знае много за него.”

Строл, който натрупва своето състояние от инвестиции в модни марки, като Tommy Hilfiger и Michael Kors, се занимава с Формула 1 и моторни състезания от години. Той също така е собсвеник на пистата Мон Тремблна в Квебек.

Съгласното днешното споразумение с Aston Martin, отборът на Строл Racing Point ще стане работен тим Aston Martin F1 от сезон 2021.

Строл ще се присъедини към борда на директорите на Aston Martin като изпълнителен председател, заменяйки Пени Хюз, която ще напусне.